12.01.2020 | 23:45
Йосиф Миладинов е №1 при младите спортисти
Мартин Стоев и волейболистите са Треньор и Отбор на 2019 г.

16-годишният плувец Йосиф Миладинов бе избран за най-добър млад спортист на България за 2019 г. в анкетата на специализирания сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg.

Плувецът, който живее и тренира в Швейцария, получи 788 т. от участвалите в 9-ото допитване точно 100 журналисти, гласували за 55 спортисти на възраст до 19 г. През 2019 г. Миладинов спечели бронзов медал на 50 м бътерфлай на Световното първенство за юноши и сребърен медал на 100 м на Европейското за юноши, като покри олимпийски норматив „А“ за Токио 2020, и подобри общо 10 национални рекорда за две възрасти. Той стана и шампион на Швейцария, и очаквано не присъства на церемонията в Централния военен клуб в София, за да получи лично наградата си, но благодари на организаторите чрез специално видео обръщение. По традиция за победителя имаше колело от българския производител Sprint. Миладинов донесе на плуването трети приз за най-добър млад спортист, след поредните 2 първи места на Антъни Иванов (за 2016 и 2017 г.).

Втора с 520 т. в класацията остана победителката за 2018 г. Александра Начева (лека атлетика – троен скок). Трета с 507 т. е носителката на Световната купа на сабя за девойки (до 20 г.) Йоана Илиева с 507 т. В топ 10 място намериха още Светла Згурова (модерен петобой), Едмонд Назарян (класическа борба), Нургюл Салимова (шахмат), Ангел Русев (вдигане на тежести), Владимир Гърков (волейбол), Валентин Андреев (лека атлетика – чук) и Александра Фейгин (фигурно пързаляне).

Мартин Стоев категорично бе избран за Треньор №1 на подрастващите за годината със 750 т., изпреварил далеч втория Ангел Стойков (футбол) 200. Гласове във вота получиха и Веселина Златева (хандбал), Таня Гатева (баскетбол) и Стефан Георгиев (плуване).

Воденият от Стоев национален отбор по волейбол за юноши (до 17 г.) стана Отбор №1, след като през миналата година спечели сребърните медали от европейското първенство в София и злато от Балканиадата. Младите волейболисти, които в София в момента се борят за директно класиране на европейското (до 18 г.) през лятото, изпревариха с огромна преднина подгласниците си от националния тим по шахмат (девойки) и юношеските национали по футбол (до 19 г.).

Тази година Viasport.bg връчи и три специални приза. „Воля за победа“ отиде у 14-годишния футболист на ФК Национал (София) Кубрат Комсалов, който е диагностициран с диабет и е вдъхновение за съотборниците и добър пример за съперниците си. Наградата се връчва за трета година.

16-годишният национал на България по баскетбол на колички Цветомир Цветков пък стана първият носител на приз „Вдъхновение“. 12-годишната състезателка по водна топка на клуб „Локомотив – Никола Нанов“ Анелия Янева бе излъчена от Фондация „Емил Шарков“ и получи приза „Деца на бащи герои“, който се присъжда на деца на загинали служители на МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране