18.06.2019 | 14:12
Как Корнелия Нинова фалира БСП по схемата на „Техноимпекс“
Лидерката на социалистите оттеглила оставката си, за да покрие следите на потрошените 25 милиона

Истинската причина за оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова, с която лидерката потресе конгреса на 16 юни, е опразнената партийна каса на прага на местните избори и неспособността на сегашното ръководство на БСП да замете следите на финансовите течове и да попълни липсите занапред в толкова кратки срокове.

Това разказаха пред ПИК отлично информирани източници от „Позитано“ 20.  „Партията е фалирана изцяло по схемата на „Техноимпекс“ – след като Нинова е приватизирала дружеството. Тя го декапитализира, макар да го поучава с 1,8 милиона долара суха пара в касата му и значителен брой доходоносни имоти в чужбина. Въпреки че до ден днешен не е ясно откъде е взела онези 700 000 лева, за да купи акциите на дружеството, още тогава става ясно, че парите от касата му са източени.

Горе-долу същото стана и с БСП, макар да е ясно, че 25-те милиона лева в партийната каса идват от държавната субсидия, но тъй и не се знае къде са отишли“, коментираха социалисти, които са прегледали много внимателно отчета, предложен от Нинова за тяхно ползване по време на заседанието на 49 конгрес в неделя.

От разчетите на Нинова става ясно, че 10 милиона партийна пара се губи безследно само за последните 5-6 месеца. По признанията на самата Нинова, а преди това и на Румен Овчаров, с днешна дата в касата на столетницата има едва 300-400 000 лева, макар за 2 години там да са влезли около 25 милиона само от субсидиите, без да се брои членския внос. За липсващи 7-8 милиона лева публично спомена и депутатът от БСП Красимир Янков.

Огромните харчове на червените пари били направени още преди кампанията за европейските избори, проследили са социалисти. Нинова и дясната ѝ ръка Кирил Добрев пръскали средства наляво и надясно за журналисти, социолози и за мъртвородената си телевизия с твърдото убеждение, че след евровота се отива на предсрочни парламентарни избори и паричните потоци отново ще потекат към хазната на БСП.

Само за услуги Нинова е декларирала пред Сметната палата, че е похарчила близо 6 милиона лева, макар да не е ясно какви са тия услуги, които струват 6-годишни субсидии на партията след тяхното намаляване, което ще бъде гласувано окончателно в парламента.

Обкръжението на Нинова е в дива паника и за това откъде ще намери пари след изборната си загуба на евровота и след отвратителните скандали по спасяването на Нинова на лидерския пост, които напълно са сринали авторитета и доверието в столетницата, особено сред бизнеса.

До края на годината БСП може да разчита само на още 500 000 лева от държавната хазна, а предложените промени от Министерския съвет за намаляване на партийните субсидии – на още 1 000 000 до края на 2020 г. През това време обаче трябва да се проведат и местни избори, за които по принцип са нужни доста повече средства, отколкото за национална кампания, изчислили са червените.

Бизнесът на централно ниво и по места рязко се е отдръпна от БСП не само заради сринатата репутация на партията, но и заради остро конфронтационното ѝ поведение спрямо ГЕРБ. Нападките на червената централа към управляващите създават несъществуващи пропасти между двете партии по места, включително и по въпроси, които изискват общи решения и пряко засягат бизнеса, заради което той отказва да подкрепя войнствената опозиционна партия.

„Нинова нали призова бизнесмените да си затворят портфейлите. Е, затваряме ги. БСП няма да види нищо от нас“, коментираха работодатели. Освен това най-големите спонсори на столетницата като Миньо Стайков и други са в ареста, а друг техен благодетел в лицето на Валентин Златев вече изгуби доходоносния си пост в „Лукойл“, чрез който финансираше и БСП.

Заради финансовите неблагополучия към закриване отива и партийната телевизия, която гълта по 3 000 000 годишно, а с намалените държавни траншове вече няма на какво да разчита. Под огромен въпрос преди местния вот остава и финансирането на местните структури, които Нинова е направила платени, но само на местата, където са внедрени нейни хора.

В момента цялата битка на Нинова и кликата ѝ срещу намаляването на субсидията е именно заради невъзможността им да покрият финансовите липси в партийната каса, както и за да се докопат до нови парични потоци. Те дори свикаха консултации за отхвърляне на предложението на кабинета субсидията да стане 1 лев на глас, но на поканата им се озова единствено ДПС, които обаче искат пълната отмяна на държавната субсидия за партии. ГЕРБ отказаха писмено изобщо да разговарят по тази тема, а патриотите не се явиха на срещата днес.

„Трябваше да се сетим, че БСП ще последва съдбата на „Техноимпекс“ – схемата по фалирането на партията е абсолютно същата и я прилага същият човек. Време е да поискаме ревизия на партията от държаавните органи и да сезираме прокуратурата“, заканиха се социалисти.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране