10.05.2016 | 17:06
Калфин подаде оставка, а Борисов я прие
Първанов: Съветвам Борисов да ремонтира сериозно правителството!

Вицепремиерът и министър по демографската и социална политика Ивайло Калфин е подал оставка, а премиерът Бойко Борисов я е прел. Това става ясно от прессъобщение на правителствената информационна служба във вторник.

Двамата са провели разговор, в който са изразили взаимна благодарност за съвместната си работа.

Бойко Борисов трябва да направи голям ремонт на правителството и това е в неговите правомощия, коментира пред „24 часа” лидерът на АБВ Георги Първанов. Преди часове неговата партия обяви, че напуска съвместното управление с ГЕРБ. Не ставало дума за несходство в характерите, а за липсата на последователна политика.

Бившият президент смята, че не просто има проблеми в диалога на управлението, а че се е изчерпал потенциалът на властта, в която и неговата партия участва. Министър-председателят можело да избере и друг подход – предсрочни избори.
Нови хора били нужни на правителството, за да има то нова опора. Първанов смята, че начинът, по който е бил съставен кабинетът на Борисов от партийни лидери, е крайно неудачен, неработещ и блокиращ реформите, които това мнозинство трябвало да проведе докрай.

Премиерът така или иначе трябва да намери нов социален министър и вицепремиер, след като Ивайло Калфин се оттегли, но това не е достатъчно, смята още Първанов. Той даде пример с назначенията на партийния земеделски лидер Ненчев за военен министър, с председателя на СДС Божидар Лукарски. „Дори Петър Москов ми е симпатичен, но не му се получава реформата”, заяви Първанов.
Последната дума обаче щял да има конгресът на АБВ след седмица, когато емоциите отстъпят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране