21.03.2016 | 20:30
Калфин поръчва лимузини за 720 бона
На високите изисквания от социалното министерство отговарят само два модела от един производител

Стотици хиляди левове е отделило министерството на бедните за купуване на десет луксозни автомобила. Изискванията са високи, а на тях отговарят само два модела коли на един производител. За покупката на 10 коли социалното министерство е заделило 720 000 лева с ДДС. С тях ще се возят служителите на ведомството, но не и министърът, съобщава Нова телевизия. Новите возила трябва да заменят онези, които министерството е закупило през 2009-а година.

Няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената.  “Доставчиците, ако искат да са наш доставчик, нека да се съобразят цената, която ние можем да платим от бюджета”, коментира Момчил Масларов от социалното министерство.

Оказва се, че доставчиците са различни, но производителят на двата модела е един и същ.  Допреди дни Росен Попов е работил за една от компаниите и обществената поръчка не го изненадва.
По думите му тя е насочена точно към два от големите немски производители. Причина са екстрите, които са описани в поръчката.

“Става въпрос за определен вид скоростни кутии, светлини, стъкла, климатроник”, коментира той.
Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът – задължително трябва да е седан, а мощността – минимум 140 киловата или около 190 конски сили, при положение че нормалната градска кола е около 90 конски сили.

Освен голяма мощност, социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво. А двете компании-фаворит в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели. Но и още – от министерство държат да купят кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия. Запазена марка и на двете фирми. И четири по четири.

И още едно задължително изискване – цветът да е черен металик. “Черният металик е най-скъпият цвят. Около 1000 лева струва да се доплати”, изтъкна Росен Попов.

А служебните коли на министерството сега са с различен цвят. Допълнителни точки кандидатите ще получат и при система за разпознаване умората на водача, фарове би ксенон и старт-стоп система.

Срокът за подаване на заявленията изтича в началото на април.

Сравнихме тази поръчка с обществена поръчка на Здравната каса – отново за закупуване на автомобили. За почти същата сума от Касата искат да купят двойно повече коли. Там обаче също се появи съмнение, че обществената поръчка е направена така, че да облагодетелства определен производител на автомобили.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране