11.04.2015 | 1:07
Кънев иска здравната инспекция да го глоби
"България без дим" първо порица лидера на ДСБ за пушенето му на закрито, а после го адмирира за поетата отговорност

Радан Кънев поиска Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич да го глоби, заради нарушаване на забраната за пушене на закрито. В момента инспекторите се консултират с юристи как да постъпят, защото не са хванали депутата на мястото на нарушението, а са научили за него постфактум. Минималната санкция предвидена за това в провинение в закона е 300 лв.

Случаят е от януари 2015 г., когато в ресторант „Дивайн“ в Добрич се провежда заседание на организационния отдел на ДСБ с щаба на партията, но нашумя през седмицата след открито писмо на „България без дим“.

Първоначално гражданската организация порица Радан Кънев заради нарушаване на забраната. Последва извинение на лидера на ДСБ и признаване на грешката. Днес историята продължи с „адмирации“ за Кънев за поетата отговорност.

За случаят едва ли щеше да се разбере, ако във „Фейсбук“ не беше публикувана снимка на Радан Кънев с цигара от партийната сбирка в Добрич. Тя е разпространена от онлайн медии на 2 април.  Това дава повод на „България без дим“ да попита лидера на ДСБ дали той е на снимката и защо нарушава закона. След като не получава отговор от Кънев, организацията публикува отвореното си писмо до депутата от Реформаторския блок в сряда.

Гражданската организация подкани Кънев „като народен представител и една от малкото публични личности, призоваващи за морал в обществените дела и строго спазване на законите“ да поеме публично отговорност за нарушението. Предложи му и да сезира Регионалната здравна инспекция в Добрич, която да приложи закона за това нарушение.

Кънев: Поемам своята отговорност.

Още на следващия ден Радан Кънев призна за грешката си, пое отговорността и поиска да бъде наказан. „Именно защото никога не съм се мислил за съвършен и знам, че всеки понякога се поддава на своите слабости, винаги съм държал на налагането на строги правила и поддържането на ефективни и независими контролни органи“, написа депутатът във „Фейсбук“.

Лидерът на Реформаторите продължава обяснението си, като казва, че още след публикуването на снимката в някои онлайн медии е помолил екипа на здравния министър да сезира РЗИ-Добрич за нарушението, а в последствие и лично е подал сигнал и „моли санкцията да бъде наложена“ на него, а не на собствениците на заведението, които в случая не носят никаква отговорност.

Ако здравната инспекция не реагира, Кънев е готов да плати глобата като я преведе на неправителствената организация.

„Независимо от широко отразената проява на личните ми слабости, оставам привърженик на законодателната забрана за пушене в закрити помещения“, допълва лидерът на ДСБ.

2 коментара

  1. Метов каза:

    Радане,потънал си в една отвратителна демагогия и я разпръскваш в удобни за теб посоки.Ако съм на мястото на г-н Борисов,ще пожелая избори две в едно,ще приканя Миков да заровим томахавките в името на народа си,ще създадем една стабилна коалиция,без разни бастуни и счупени патерици като РБ,ПФ,АБВ и други прескочили едва 4-тири процентната бариера.Такъв властолюбив индивид като РК,не съм виждал.

  2. SOS каза:

    БОКЛУК.ДА ТЕ САНКЦИОНИРА РОГАТИЯ.ИДИОТ ПЛЕШИВ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране