16.07.2020 | 16:57
Каракачанов: Ще чуем гласа на разумните протестиращи – след вота: ново правителство или избори!
Лидерът на ВМРО заяви, че не се притеснява от протести, доколкото самият той е организирал множество такива и призовава за хладнокръвие и здрав разум

Оттук нататък има два варианта – или ново правителство в рамките на този парламент и това мнозинство, с или без сегашния министър-председател – въпрос на разговори в коалицията, или предсрочни избори. Това заяви пред журналисти вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, след среща с военния министър на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер, която е на посещение у нас.

Според Каракачанов трябва да се разпише кога и какво ще се случва с мерките за икономиката, преодоляване на обедняването, свързано с коронавируса, и част от приоритетите на „Обединени патриоти“.

Не общи приказки, а разписани във времето, коментира Каракачанов.

Не приемам факта, че трябва да научаваме подобни новини за оставки на министри от медиите, при ясно регламентирано в коалиционното ни споразумение как става това – след съгласуване с партньорите, каза Каракачанов, който е заявил мнението си на днешния коалиционен съвет.

Вицепремиерът е на мнение, че разумните гласове на обществото, а не хвърлящите камъни, бутилки и бомбички срещу полицията и търсещите кръв, трябва да бъдат чути.

Каракачанов заяви, че не се притеснява от протести, доколкото самият той е организирал множество такива и призовава за хладнокръвие и здрав разум. Паниката никога не е носила нищо добро, каза той и добави, че здравият разум, спокойствието и подадената ръка за диалог са разумното нещо, което трябва да се направи, с уговорката, че фактите можело да го опровергаят.

Още от началото на конфликта апелирах за разум, национална отговорност и диалог между институциите, напомни вицепремиерът. Този филм „стани да седна“ го наблюдаваме от 1990-1991 г., а войната между институциите – от началото на прехода в България. Ефектът е обедняване на нацията, неграмотност, гета, корупция, политическа бруталност и генерално нищо добро или малко добри неща за българската общественост, коментира Каракачанов.

Иначе алтернативата е ясна – предсрочни избори, много шарен и раздробен парламент, може би невъзможност за съставяне на правителство, нови избори и така 10-11 месеца служебни правителства без парламент. Икономиката няма как да бъде подпомогната по никакъв начин, загубите отново ще бъдат за обикновения човек, коментира той.

Красимир Каракачанов коментира, че изпитания пред управляващата коалиция за последните три години е имало много, но в момента се намираме в друга фаза – изпитание за държавността като цяло и за здравия разум в т.нар. политически елит.

По думите му коалицията като мнозинство в парламента е стабилна, той е убеден, че няма да има проблеми с внесения вот на недоверие. Каракачанов се надява този вот да е един дебат, а не поредното охулване, но по-скоро очаква да си остане с надеждите, наблюдавайки как се движат нещата.

Още от началото на този конфликт апелирах за разум, национална отговорност и диалог между институциите. Чух, че са ми се разсърдили от различни посоки от това, което казвам, но смятам, че по-добрият вариант е диалог и държавническо поведение, а не евтина борба за власт, заяви вицепремиерът.

Според него институционалната война няма как да приключи с капитулация на някоя от страните. По-добре преговори и постигане на компромис, отколкото стремеж за капитулация и унищожаване на противника, което няма да доведе до нищо добро, смята Каракачанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране