07.02.2019 | 0:39
Каракачанов: „Циганките с над две деца не са самотни майки“
Вицепремиерът настоява неправителствените организации, работещи с роми, да бъдат задължени да декларират източниците си на финансиране

Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова, обяви в социалните мрежи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Документът бе качен и на партийния сайт на ВМРО. Пакетът от мерки предвижда обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и др. Ще се търси подкрепа от „циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото“.

Според Каракачанов „при циганките с над две деца трябва да се премахне статутът „самотна майка“. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)“, гласят част от идеите на ВМРО. Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия „спешност“.

„По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място“, са друга част от предложенията му. Като компенсация Каракачанов предлага „заселване на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята“.

Вицепремиерът настоява неправителствените организации, работещи с роми, да бъдат задължени да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране