13.06.2024 | 21:06
Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник
Общото между тях е, че са инвеститори в „Историческия парк“, прави впечатление и че любимият на Американското посолство НБУ също е дал кадри за формацията

Сензацията от последните парламентарни избори – ПП „Величие“ спечели 13 мандата в 50-ото Народно събрание.  На широката общественост са известни само няколко от тях – т.нар. полковник Николай Марков, естрадната звезда Етиен Леви и бившият организационен секретар на ИТН Виктория Василева.

Любопитна подробност е, че идеологът на „Величие“ – бизнесменът Ивелин Михайлов, основател на Историческия парк в село Неофит Рилски, например, не е депутат. Той изобщо не е бил в листите, независимо че изнесе цялата кампания на гърба си – и финансово, и организационно, припомня Флагман.

13-те депутати от „Величие“, с малки изключения, са с добри визитки – образовани, с успешен бизнес зад гърба си. Общото между тях е, че са инвеститори в „Исторически парк“ в с. Неофит Рилски.

Има и друга тенденция – че част от бъдещите народни избраници на формацията, са обвързани по някакъв начин с Нов български университет (НБУ), който е любим български ВУЗ на всеки един от американските посланици в България през последните 15-ина години.

Ето и кои ще са депутатите от „Величие“ в 50-ото НС:

Радостин Колев е общински съветник от коалиция ЗНС в Поморие. По информация на Флагман.бг той има малък строителен бизнес, завършил е средно специално, женен с две деца. Бургаският депутат е единственият без сериозен беграунд зад гърба си.

Доц. д-р Юлиана Матеева, която е народен избраник от Варна, например е преподавател по право във ВСУ „Черноризец Храбър“. Тя е бивш съветник на някогашния служебен министър-председател проф. Георги Близнашки (назначен от президента Росен Плевнелиев).

Депутатът от Велико Търново Павлин Петров е дългогодишен банкер, а понастоящем директор в компания за промишлено строителство, базирана в Павликени.

Росина Калинова влиза в 50-ото НС от Кюстендил. От биографията й става ясно, че е завършила юридическия факултет на русенския университет „Ангел Кънчев“, а след това и философската школа към Атинския университет с интензивно изучаване на новогръцки.

Ирена Негинова ще е депутатът на новата формация от Ловеч. От визитката й става ясно, че е завършила „Аграрна икономика“ в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. От 10-ина години е в бизнеса с производство на здравословни храни и напитки.

Ирина Негинова ще е депутат от Ловеч

Арх. Христо Борисов ще представлява Плевен. Той е завършил УАСГ, работил е дълги години в едно от най-големите проектантски бюра в България и участвал в изграждането на Медицинския университет в Плевен.

Николай Марков, експерт по национална сигурност, бивш шеф на Националната служба охрана, уволнен по времето на президента Георги Първанов, след като обяви, че гардовете са събирали информация за охраняваните от тях лица по заповед на тогавашния държавен глава. В последните години е преподавател и в Нов български университет, заради което получи критики, че е свързан с Американското посолство.

Дарин Георгиев е пловдивският депутат на „Величие“. Той е колоритна фигура, а според сайта Трафикнюз той е бивш наемен войник, а преди това се е кандидатирал за депутат от БНО. В последните години бил нещо като лидер на „частната гвардия от руски тип“ на президента на футболния „Ботев“ (Пловдив) Антон Зингаревич.

На снимката горе са Ивелин Михайлов и Дарин Георгиев, професионален войник, който според пловдивски сайтове, се е опитал да създаде “частна армия” в агитката на “Ботев”, която да брани президента Зингаревич (долу вляво)

Депутатът на „Величие“ от Смолян също е интересна фигура. Става въпрос за Кристиан Карабельов, собственик на Ebikes.bg – компания за електрически велосипеди, бивш управител на СПА хотели. Интересен факт е, че той взе мандата на Тодор Батков-син, който бе кандидат от ГЕРБ-СДС.

Георги Куков става народен избраник от 23 МИР София. Той е на 61 години, фармацевт, бил е управител на аптека, а впоследствие създал собствена фирма за търговия с лекарства. Семеен, баща на четири деца. Справка на Флагман.бг в Търговския регистър показа, че основната му фирма „Прохелт“ ЕООД е с годишен оборот от 2,5 млн.лева и 10 наети служители.

Една от легендите в българската естрада Етиен Леви също ще положи клетва в Народното събрани следващата седмица. На по-младите зрители е познат от формата „Като две капки вода“, а по-възрастните го помнят като солист на група „Трик“, участник в многобройни забавни програми като „Супершоу Невада“, „Такси“, „Как ще ги стигнем…с Тодор Колев“ и други. Магистър е от Националната музикална академия, същата научна степен му е присъдена от Министерството на образованието и културата на Израел, а през 2023 година получава званието „Почетен професор“ от Нов български университет.

Естрадната звезда, познат на по-младото поколение от участието си в “Като две капки вода”, ще стане депутат от “Величие”

Красимира Катничарова е друг от депутатите на „Величие“. От различни публикации разбираме, че тя е сред най-сериозните противници на ветропарковете, застъпник е на тезата, че „ветрогенераторите, които се намират близо до хората, вредят“. Председател е на екосдружение „Човек – природа – живот“.

Николай Марков е избран от две листи, ако влезе от София, ще отвори място за Ивайло Симеонов, но по-вероятно е да избере Пловдив-град, за да осигури достъп до 50-ото Народно събрание на Виктория Василева, бивш активист на СДС и отговорен секретар на ИТН. Още в изборната нощ политически анализатори обявиха, че „където отиде тази жена, носи 50 хил. гласа със себе си“.

Списък на депутатите от “Величие” в 50-ото НС:

Радостин Колев Колев – Бургас

Юлиана Младенова Матеева – Варна

Павлин Стефанов Петров – Велико Търново

Росица Симеонова Калинова – Кюстендил

Ирена Николаева Негинова – Ловеч

Христо Симеонов Борисов – Плевен

Николай Марков – Пловдив-град

Дарин Димитров Георгиев – Пловдив-област

Кристиян Малинов Карабельов – Смолян

Георги Панчев Куков – 23 МИР София

Етиен Херцел Леви – 24 МИР София

Николай Георгиев Марков – 25 МИР София

Красимира Петкова Нинова-Катинчарова – Стара Загора

Резерви:

Ивайло Симеонов – Пловдив-град

Виктория Василева – 25 МИР

Виктория Василева е бивш отговорен секретар на ИТН. Според запознати – човекът, който е изградил структурите на партията на Слави в цялата страна
Николай Марков е любител на конспирациите, понякога разказва чудати истории, които не са за вярване. Той също така е хонорован преподавател от НБУ, а университетът се явява добра банка с кадри за “Величие”
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране