11.05.2019 | 12:00
Кольо Колев: Голямата заплаха за ГЕРБ са пенсионерите
Големият им шанс на партията на Бойко Борисов е протестният вот да се разпръсне

Голямата заплаха за ГЕРБ на изборите за Европейски парламент са пенсионерите, големият им шанс – протестният вот да се размие, посочи социологът Кольо Колев (Медиана), който коментира тази сутрин пред БНТ последното проучване на агенцията.

То показва отвращението на хората към „мръсния“ начин, по който се води кампанията. Само преди месец 51% от тях са смятали изборите за важни и затова са имали нагласата да гласуват. Днес те са се стопили до 38% от имащите право на глас.

Това е резултат от прегряването, от политическата пропаганда, наблюдава се известна умора – коментира Колев, според когото всеки нов гейт или скандал може да взриви относителното спокойствие и да предизвика изненади в резултатите.

Картината сега е следната: БСП – 31.9%; ГЕРБ-СДС – 29.9%; ДПС – 10.7%; Воля – 4.9%; ВМРО – 4.7%; НФСБ – 3.9%; Коалиция за България – 3.8%; ДСБ – 3.4%. За евродепутат са нужни 5.89% (процентът зависи от броя на гласувалите и действителните бюлетини) или 110 хил. гласа по сегашните сметки. И все пак поне десетина партии и коалиции имат шанс, защото огромен процент – 26% сега – искат да гласуват, но още не са решили кого да подкрепят. Това са 1 млн. избиратели.

„Всяко люшване в една или друга посока може да изстреля дори втородивизионна партия в челото“ – каза Колев. Според него „всеки скандал, всяко стъпване накриво може да взриви“ обстановката.

Фактът, че за месец дистанцията между ГЕРБ и БСП се е увеличила с процент и половина и е стигнала 2% вещае още ожесточена битка, дори след „Апартаментгейт“. След него, впрочем, социолозите наблюдаваха силно разколебаване в редиците на избирателите на ГЕРБ.

„Бяха като боксьор, който е получил тежък удар, в нокдаун: „Ще гласувам, няма да гласувам“. Сега нещата не са такива, гербаджиите не са такива. Строили са се: „Не, ще защитим нашите“, описа ситуацията Колев.

Защо, според социолога, пенсионерите са заплаха за ГЕРБ?

ГЕРБ има много сериозен проблем и това са пенсионерите – категоричен е Колев. Смята, че ако гласуват само те, съотношението в резултата между БСП и ГЕРБ ще е 5:1.

Ако гласуваше само администрацията, ГЕРБ категорично щеше да победи – казва той, но изборите ще бъдат на третия ден от почивните дни и ще гласуват повече тези, които си остават вкъщи. Избирателите на ГЕРБ са малко по-заможни, но и малко по-мобилни. Тези, които ще пътуват, може би няма да успеят да гласуват. А за пенсионерите една от малкото възможности за социална изява е именно гласуването. Те няма да пътуват – категорично закрепостени са заради условията, при които живеят.

„Още две седмици и ще видим. Мисля, че пенсионерите този път ще кажат своята тежка дума. Твърде дълго бяха държани настрана от реалния живот.“

Управляващите виждат надежда във възможността протестният вот да се размие, казва Колев. Ако гласовете се пръснат и не отидат при основния им политически опонент – БСП, те ще имат шанс.

Засега социолозите не виждат и консолидация около някоя личност при преференциалното гласуване. Абсолютно разнопосочни са нагласите, констатира Колев. Няма някой, който да достига петте процента, необходими за пренареждане на листа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране