10.07.2015 | 1:07
Комисията на Филип Тефтерчето изхарчила 6 млн., а изработила 350 000 лв.
Институцията прекратява производствата в две трети от случаите

Комисията на скандалния Филип Златанов-Тефтерчето за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси е изхарчила 6 млн. лв. от държавния бюджет, откакто функционира от средата на 2011 г., а за сметка на това от наложени от нея глоби в хазната са влезли почти 350 хил. лв., пише 168 часа.

Друга интересна закономерност е, че институцията прекратява производствата в две трети от случаите – при 718 от тях. А общо проверените сигнали са 1300. От тях са установени 97 случая на конфликт на интереси, а при 356 други не са открити частни облаги Останалите са прекратени.

Комисията е поискала санкции за по-големи суми – за близо 1 милион лв., но те не са били събрани нито доброволно, нито дори и принудително чрез НАП, каквато възможност съществува по закон. Комисията не установи конфликт на интереси на депутатите Петър Курумбашев, Мартин Захариев, Трайчо Трайков, нито дори на Христо Бисеров. През 5-те години на функциониране на институцията, признати за лобисти са само трима депутати – и тримата от ГЕРБ. Това са Емил Димитров, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев.

Аврамов беше доверено лице на Искра Фидосова и дори двамата бяха от един и същи избирателен район – Монтана. Той и колегата му Стоян Гюзелев трябваше да платят по 5000 лв. за конфликт на интереси, защото са внесли лобистка промяна в Закона за ползването на земеделските земи. Според комисията, а впоследствие и според Върховния административен съд двамата депутати са действали в свой интерес, като са предложили собствениците на земи да предлагат терените си първо на арендаторите. И Аврамов, и Гюзелев имаха фирми, които се занимаваха със земеделие, а не бяха обявили това в декларациите си. Но впоследствие Аврамов бе арестуван при съвместна акция на ГДБОП, ДАНС и специализираната прокуратура и осъден за търговия с влияние и за получаване на маркирани 50 хил. лв. Според данните депутатът е трябвало да уреди въпрос на човек в областната дирекция по земеделие в Монтана срещу тях.

Депутатите, които би трябвало да следят дейността на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, не са категорични дали тя работи ефективно. “Не мога да кажа сега, нека да проверят и сигнала срещу Димитър Костов за конфликт на интереси, който дойде при нас. Ще им го изпратим. Когато ги видя как ще се произнесат, ще знам дали си гледат работата”, коментира Методи Андреев от ГЕРБ.

“Откакто го няма Филип Златанов, комисията работи добре. Има повече резултати и са успели да приключат с проверките за повече случаи”, смята социалистът Атанас Зафиров. В самата комисия отчитат, че работят много и са изключително икономични. “Това е най-малкият държавен орган. Както виждате, работим в намален състав – с двама членове по-малко. А случаите, за които сме се произнесли, са се увеличили в сравнение с миналата година”, коментира и.д. председателят на комисията Николай Николов.

Според него те въобще не разхищават държавни пари, защото са възстановили на държавния бюджет над 20% неусвоени от отпуснатите м.г. средства. Един от последните случаи на провал в работата на комисията е свързан с фалиралата КТБ. По сигнал комисията разглежда сигнал срещу подуправителя на БНБ Димитър Костов, според когото жена му е била главен експерт в дирекция “Продуктово развитие и методология” в банката на Цветан Василев, докато той е трябвало да вземе отношение за състоянието й.

Договорът на съпругата му е прекратен на 19 януари 2015 г., като от юни до октомври тя е получавала заплата, а през ноември, декември и януари не си я е взела. По данни от протоколите от решенията на БНБ той е гласувал за поставяне на институцията под особен надзор, продължаването му, а впоследствие за отнемане на лиценза й. Елка Костова не е заемала ръководна позиция в КТБ и не я е представлявала. Всички тези факти според комисията показвали, че Димитър Костов не е могъл да извлече лична облага от работата на жена си, и затова решава, че той не е в конфликт на интереси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране