29.05.2024 | 11:57
Контрера, ВМРО: Много от проблемите на София могат да се решат чрез парламента и правителството
Връщането на секундарниците и мигащото зелено на светофарите, които са моя идея, сега е в ръцете на МРРБ, каза той

Връщането на секундарниците и мигащото зелено на светофарите, които са моя идея, сега е в ръцете на МРРБ. Това обясни в студиото на БТВ заместник-председателят на ВМРО и водач на листите на 23 и 24 Софийски МИР-ове Карлос Контрера. Той е и трети мандат общински съветник в София.

Логиката на моето кандидатиране в два от трите софийски избирателни района е да поставя, дори и в кампанията, онези теми, които за София могат да се решат, но с намесата на парламента и на централната власт, защото не всичко е в опеката на общинския съвет и на кмета на столицата“.

Контрера даде примера с наболялата тема за катастрофите по пътищата, която е особено актуална и за столицата, особено след трагичните случаи с погубени млади хора от миналата година. Секундарниците и „мигащото зелено“. Това е едно от нещата, по които работя и обещах на софиянци преди местните избори. Това зависи от едно решение на МРРБ, с което трябва да се даде възможност на общината да върне този модел.“

Контрера е категоричен, че поне т.нар. „мигащо зелено“ е от изключителна важност за предотвратяване на ПТП на кръстовищата. Той обаче подчерта, че каквото е зависело от него като общински съветник, е свършено. Предложенията са придвижени към МРРБ в предишния кабинет, но политическият хаос е спрял процедурата.

Друг наболял пример, който зам.-председателят на ВМРО даде, е прословутото разширение и реконструкция на софийския околовръстен път от кв. „Бъкстон“ до ж.к. „Люлин“.

За последните пет години идеята претърпя пет или шест корекции. Проектът беше връщан, преправян и не се вижда неговата реализация на хоризонта. Това е работа на държавата, защото това е републикански път“, категоричен е Контрера.

Той допълни, че това е изключително важна тема за София, но е важна и за държавата, защото това е един от ключовите ни транспортни коридори.

Ако бъда избран, ще приема да стана депутат, защото в Народното събрание могат да се решават и ключови въпроси, касаещи София“, заяви още зам.-председателят на ВМРО.

Ето Ви още един пример – частните имоти в паркове и в зелени площи. Без законодателно решение и без осигуряване на средства или механизъм за обезщетение за собственост той няма да се реши. Това са имоти с десетки наследници, хиляди декари, които чакат“.

Според Контрера единият вариант е през Закона за устройство и застрояване на Столична община тези собственици да бъдат обезщетени с равностойни държавни или общински имоти. Това трябва да се случи в разумен срок, с което практически ще се затвори казусът, възникнал въз основа на реституцията.

Но за целта трябва парламентът да направи нужните промени в законите“, върна отново темата за важността на това ВМРО да има свои представители не само в местната, но и в законодателната власт, в лицето на НС.

Контрера подчерта, че на местните избори хората са подкрепили ВМРО като листа и платформа и ако той стане депутат, хората ще получат своето достойно представителство в СОС в лицето на друг общински съветник с опит – Владимир Митов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране