12.04.2016 | 0:01
Криминално проявени откриха “ловния сезон” за мигранти
Многократно задържан приближен на Рижите от Бургас към завързани бежанци: "Turkey, обратно, go back, back Turkey, now!"

Лично разговарях с тях, казах им, благодарих им. Изпратих директора на Гранична полиция да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва. Държавата е наша, обща. Всеки, който помогне, само едно благодаря заслужава.

Така премиерът Бойко Борисов коментира в неделя в Бургас тенденцията граждани да се самоорганизират на импровизирани мисии по охрана на българо-турската граница от мигранти. Подобна група вече бе наградена от шефа на “Гранична полиция” Антонио Ангелов за това, че сигнализирала на властите за влизащи нелегално в страната бежанци.

Междувременно последователи на добилия огромна медийна популярност Динко Вълев се похвалиха с нови “арести” на мигранти. В неделя следобед във Фейсбук бе разпространен клип, в който се виждат няколко проснати на земята по очи мигранти със завързани със “свински опашки” ръце на гърба. Акцията е на самопровъзгласилите се “Цивилни отряди за защита на жените и вярата”.

Докато обикаля около тях и ги снима, авторът на видеото крещи над главите им: Turkey, обратно, go back, back Turkey, now! Now, Turkey, go! Турция, go, обратно! Back, no България for you! No България, no България, go Турция immediately!” В отговор ужасените “арестанти” успяват само да кимат с глави в знак на съгласие със заповедта: “No България!” Фрапиращите кадри, завършват с подканяне от страна на доброволец към останалите от хайката за бежанци: “Ай да ви’им къде е другата група…”

Кадрите са придружени от следния коментар на автора: “Цивилните отряди за защита на жените и вярата. ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ… Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват. Действаме сами!!!”

По-малко от денонощие по-късно сутрешният блок на бТВ пусна неколкократно клипа в национален ефир, правейки необходимото авторите му да се сдобият с ореол на поредните патриотично настроени българи, също като Динко Вълев, който през февруари бе представен на зрителите от водещия Антон Хекимян като “супер герой”, който лови бежанци с “голи ръце”.

Снимащият е известен в Бургас с множеството си арести за побои

Подобно на ситуацията с Вълев, който е разследван за данъчни престъпления, телевизионните блокове, популяризиращи делото на новите ловци на бежанци, не се интересуват особено от личността им, а по-скоро от това доколко е патриотично начинанието им.

Всъщност, авторът на новия шокиращ клип от българо-турската граница е добре известен “герой”, както на медиите, така и на разследващите органи. Но не с акциите си в защита на родината, а с многобройните си арести за нанасяне на телесни повреди и разпространение на наркотици в Бургас. Той бе споменат наскоро пред бургаските медии и от самия Динко, който обяви преди свой разпит, че заедно ще бранят границата.

Потребителят, публикувал видеото в социалната мрежа, е с псевдоним Joseph Louis Barrow, зад който обаче се крие Петър Низамов, по прякор – Перата. Освен с многобройните си криминални регистрации и съдебни дела, Перата е известен и с близостта си до легендарната в Бургас банда на Рижите. Нейни тартори в не толкова далечното минало бяха братята Калоян и Симеон Стоянчови, съответно – Големия и Малкия Риж.

Първият бе убит на 20 септември 2009 г. на улицата от бившата барета Петко Лисичков след спор заради засичане. Впоследствие съдът оправда Лисичков, приемайки, че той е действал при самоотбрана, защото Големия Риж и негов приятел са го нападнали, като единият е бил въоръжен с нож. Братът на убития Калоян – Симеон, пък излежава ефективна присъда от година и осем месеца за няколко престъпления.

Преди малко повече от месец въпросният Петър Низамов сам напомни за близкото си познанство с Рижите, публикувайки във Фейсбук последните кадри, на които Големия Риж е жив. Въпросният Перата е известен на бургаските медии най-вече с множеството си арести за побои в нощни заведения по южното Черноморие.

За последно той бе съден заедно с приятелите си Атанас Рачев-Мъфито и Мартин Кавалджиев за това, че пребили охранителя Запрян Стефанов в бургаската дискотека “Джубокс”. Тримата бяха издирвани известно време от полицията, а след това прекараха цели 8 месеца в ареста, докато вървеше разследването по случая. Основни свидетели срещу тях бяха потърпевшият и криминалистът Атанас Караиванов, който категорично бе разпознал биячите по кадри от охранителните камери, иззети от полицията веднага след побоя.

Още в началото на делото обаче двете коли на пребития Запрян Стефанов бяха запалени, след което той се отказа от показанията си. Същото направи и полицаят Караиванов, който само за няколко месеца забрави кои са заснетите нападатели. Така тримата бяха оправдани, а Мъфито успя дори да осъди държавата да му плати обезщетение от 8000 лева плюс над 2000 лева лихви за прекараните зад решетките месеци.

1 коментар

  1. Ахаа каза:

    От ляво на дясно Николай Пенев пойзъна Петър- Перата Иван Василев-Казака Тодор Андонов-Малката Пера Атанас Парушев- Карнобатския Калоян Стоянчов-Големия Риж гол отпред Мануел Стоев-Кикбоксьора и Дамян Карловско-Дамбея

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране