25.09.2015 | 0:03
Лекар от софийска болница скри, че е болен от СПИН
Има реална опасност и за нас самите, поясниха лекарите от ИСУЛ

Това не е първият случай, при който наш пациент скрива, че е болен от СПИН или е вирусоносител – един колега, лекар от голяма софийска болница, скри, че е болен от СПИН. Това казаха лекарите от ИСУЛ в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Медиците не поясниха от коя болница е бил болният им колега. „Имаме десетина случая, за които ние знаем, трима от които не са казали, а другите са казали”, поясниха още те. По думите им по-често се случва пациентите да си признават, че са носители на вируса на СПИН.

„Има реална опасност и за нас самите”, поясниха още лекарите. При последният случай, когато пациентът е попитан дали е носител на някакви вирусни заболявани, той не си е признал. По време на изследвания по-късно, лекарите в болницата установили, че е носител на вируса на ХИВ.

Според медиците причината в болниците да няма бързи тестове за СПИН е липса на пари. Стандартните клинични тестове за ХИВ и СПИН отнемат повече време и затова не се правят на спешни пациенти. „Питали сме много пъти за бързи тестове – отговорът е, че няма пари”. Лекарите предложиха да се въведе в закона задължително тестване за опасните инфекции при болни, приемани по спешност, и при плановия прием. „Ние играем на руска рулетка, но с четири патрона – имаме хепатит, туберколоза, сифилис и СПИН”, казаха още медиците от ИСУЛ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране