26.03.2016 | 0:06
Лични лекари излизат на протест
Частните и общинските болници също се надигат

Лични лекари в областите Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново излизат на протест в понеделник, съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров. Той припомни, че с 2 млн. лв. е увеличен бюджетът за първична помощ, което прави около 33 лв. повече на месец на семеен лекар. За 8 месеца за първични прегледи били предвидени около 408 хил. направления. Доц. Киров изчисли, че от април до края на годината за всеки здравноосигурен са предвидени 9 хилядни от направлението на месец – 0.009.

По думите на доц. Киров с протестите си семейните лекари ще настояват да не се въвежда служебният рамков договор, а да се работи по НРД от 2015 г. и да се спрат действията на наредбите. Той увери, че пациентите няма да бъдат засегнати от протестите на личните лекари, тъй като ще работят кабинети, които да поемат хора с остро възникнали заболявания.

Междувременно от Плевен съобщиха, че личните лекари ще протестират ефективно на 30 март в сряда и ще се преглеждат само неотложнo болни пациенти в ДКЦ 2 и ДКЦ 3. Столичните лекари също обявиха готовност за протести.

„Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите. С новата Национална здравна карта се отнема правото им да изберат болница. Тя ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция. Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания“, предупреждават в съвместна декларация от Национално сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация.

В амбицията си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система досега“, пише в декларацията.
„На това трябва да се сложи край. Не ни остава никаква друга възможност, освен да пристъпим към крайни мерки. Започваме подготовка за национални протестни действия“, пише в декларацията.

От МЗ вчера следобед се похвалиха пред медиите, че се провеждат реформи, които поставят пациента в центъра на системата и са увеличени парите за първичната медицинска помощ. БСК иска тристранка заради хаоса в  здравеопазването

Заради сложния характер на отношенията между съсловни организации и институции в системата на здравеопазването би било полезно под ръководството на премиера и ресорния вицепремиер да се организира среща на ръководствата на МЗ, БЛС и НЗОК, на която да се обсъдят и решат възникналите противоречия, така че да се установи нормална работа на здравната система през годината. Целесъобразно би било проблемът да бъде поставен на обсъждане и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, пишат в декларация от БСК. Налице е несигурност в дейността на болничните заведения, особено тези на общинска издръжка, във връзка с липсата на яснота относно осигуряването на финансовата им стабилност през годината, посочват от БСК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране