16.06.2016 | 20:56
“Лукойл” ще продава “Нефтохим”-а в Бургас
Вагит Алекперов обяви "кардинално решение" за всички европейски активи на групата

Президентът на руския петролен гигант “Лукойл” Вагит Алекперов заяви, че компанията обмисля продажба на заводите си в Италия, Румъния, България и Холандия. Новината идва от интервю на най-висшия мениджър в групата за руската медия РБК.

У нас компанията произвежда горива в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим”. Според Алекперов активите могат да бъдат продадени както на части, накуп или да бъдат апортирани в нова компания, в която да бъде привлечен външен инвеститор. “Това не са активи, които към днешна дата да са ни стратегически. През последните години ние се концентрираме основно върху геоложки проучвания и разработка на нефтени и газови находища. Това може да ни подтикне към кардинално решение за съдбата на европейските ни активи в бъдеще”, обяснява Алекперов.

Той е категоричен, че вариантите са три – продажба по отделно, заедно или спин-оф сделка. “Можем да предложим на акционерите ни да направим нова компания, която да се търгува на борсата. Това вече го направиха много от големите производители на нефт”, добавя Алекперов в интервюто. Четирите рафинерии, които визира шефът на “Лукойл”, всъщност са единствените активи на руския петролен гигант в страни от Европейския съюз.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране