29.12.2019 | 9:48
Любо Ганев върна Георги Братоев в националния отбор по волейбол
Тимът се нуждае от него, не ми трябваше много време да го убедя, обясни бъдещият президент на федерацията

Разпределителят Георги Братоев днес започна тренировки с националния отбор по волейбол, макар да не е в списъка от 15 състезатели на селекционера Силвано Пранди за олимпийската квалификация в Берлин от 5 януари.

Георги и близнакът му Валентин влязоха в остър конфликт с Пранди около европейското първенство през есента и италианецът не разчиташе повече на тях. Ръководството на федерацията (БФВ), начело с президента Данчо Лазаров поставиха ултиматум на Пранди да ги използва за квалификацията, а също и някои от другите волейболисти, които той пренебрегна.

Треньорът обаче не ги обяви в списъка си и за Берлин. Повечето от избраниците му направиха вчера първа тренировка, а пред специализирания сайт BGvolleyball.com днес вицепрезидентът на БФВ Любомир Ганев обяви: „Георги Братоев започна тренировки с националния отбор. Съставът има нужда от него. Говорих с него, не ми беше нужно много време да го убедя. Радвам се, че той се вслуша и се присъедини“.

Както е известно президентът на БФВ Данчо Лазаров официално заяви, че ще се оттегли от поста по време на общото изборно събрание през март, като предложи Ганев да го наследи. Нещо повече – Лазаров, съобщи, че дотогава ще работи съвместно с Ганев в администрацията на българския волейбол, за да го подготви добре за шефския пост.

Посрещачът Валентин Братоев, който в момента е състезател на катарския „Ал Араби“, обаче остава извън А тима, като официалната причина е, че има контузия.

Така съставът за олимпийската квалификация е следният: разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров, Георги Братоев; диагонали: Цветан Соколов и Велизар Чернокожев; посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Мартин Атанасов и Георги Петров; центрове: Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев и Алекс Грозданов; либеро: Теодор Салпаров и Петър Каракашев.

До квалификацията българският отбор ще изиграе и два контролни мача – в София срещу състава на Египет на 31 декември и 1 януари.

В Берлин тимът на България е в група с Франция (мачът е на 6 януари от 18 ч. наше време), Нидерландия (на 7-и от 15 ч) и Сърбия (на 8-и от 15.30 ч.). Напред ще продължат първите два отбора в класирането на групата, като ще играят полуфинали „на кръст“ с най-добрите два състава от другата група (Германия, Белгия, Словения, Чехия). Само победителят в турнира ще получи място на игрите в Токио 2020.

За последно България имаше волейболен отбор на олимпийските игри в Лондон `12, когато тимът ни се класира на 4-о място. Тогава Георги Братоев бе обявен за най-добър разпределител на турнира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране