08.06.2016 | 20:21
Местан изтрещя: Евразийски сили блокират съдебната регистрация на ДОСТ
Съдът искал замяна на думата "установяване" в устава, обяснения за "реформаторски сили", "всеобхватни реформи" и пр.

“Евразийски сили” имат пръст в решението на Софийския градски съд да не даде ход на делото за регистрацията на ДОСТ, заяви в сряда партийният “лидер” Лютви Местан. Той се оплака от политически натиск върху съдебния състав, посочвайки за негови автори крайните националистически партии, ДПС и БСП. Причината за оказваните спънки пред регистрацията на ДОСТ била нейната “радикална евроатлантическа ориентация”.

“Предстоят президентски избори, които ще бъдат ярък сблъсък между евроатлантическите и евразийските сили. Абсолютно недопустимо политически сили да се намесват грубо в работата на съда, да не кажа брутално”, каза Местан.

Съдът засега отказва да даде ход на делото за регистрация с редица искания, сред които партията да представи устав, в който думата “установяване” да се заменени с думата “утвърждаване” или някоя друга.  Въпросната дума е поставена в контекста на клишираната политическа декларация за “безусловно установяване на чувство за национална отговорност”.

Исканията на съдебния състав не приключват до тук. Съдия Лилия Илиева иска от ДОСТ да изброи дословно кои точно са “реформаторските сили” в българското общество, които партията иска да “отприщи”. И още – да да посочи конкретните способи, с които ще се “осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи”. Съдийката иска от ДОСТ да даде пример за “решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието”.

Съдът поискал ДОСТ да представи в оригинал всички 9180 заявления за членство в партията, непризнавайки нотариално заверените копия. На ДОСТ е дадена една седмица да изпълни тези изисквания или производството по регистрация ще бъде спряно.

Най-големият проблем пред партията е замяната на думата “установяване” с “утвърждаване”, защото редакцията на устава ще изисква свикване на ново конференция на ДОСТ, което няма как да се случи за седмица.

“Бяхме принудени, без коментар, независимо от учудването ни, да прибегнем до единствения възможен ход – справка в тълковния речник”, посочи Местан. Той обясни, че на 1009 страница от него имало изброени синоними на думата “установявам” – определям, утвърждавам и узаконявам. Съдът не е приел това обяснение.

ДОСТ е обяснила на съда, че под “реформаторски сили” се разбират – политически направления, граждански сдружения и български граждани, които споделят идеята за дълбоки реформи с цел повишаване на ефективността на социалните интереси с оглед публичния интерес.

“Ами ако това са стотици хиляди реформаторски сили, ние не можем да ги изброим в устава си”, каза Местан. Същата логика следвали и при обяснението си за реформите в съдебната система, защото те били конкретни мерки, които няма как да са в устав на партия.

Въпреки дадените обяснения, на 1 юни от Софийския градски съд изпратили писмо, че трябва сменят думата в устава. Така единственият изход за ДОСТ остава да се иска отвод на съдията или да се обжалва неговото решение. Краен изход наистина може да е свикване на нова конференция, но няма гаранция, че съдът няма да се заяде с някоя нова дума.

“Смятам, че това разпореждане на съда влиза в полето на лингвистиката и стилистиката”, каза Местан. И припомни, че иска отвод на съдийския състав на Софийския градски съд и затова са изпратили писмо до председателя му миналата седмица.

Още пред пресконференцията на партията шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов обясни, че не може да се меси в производството. “Упражняването на контрол върху тази преценка (на съдията по делото) е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са
разпределени на случаен принцип”, пише в отговора на Топалов.

Той напомня, че ДОСТ може да обжалва определението на съдия Лилия Илиева пред горестоящия съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране