13.04.2016 | 0:01
Миков: Тревожно е тясното обвързване на ДОСТ с Турция
Акциите за залавяне на мигранти показват отсъствието на държавност, заяви председателят на БСП

Обществото е силно разтревожено от тясното обвързване на ДОСТ с Турция. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция вчера. По думите му става въпрос за политически проект на постдемократична формация. БСП определя ДОСТ като дясна партия и ще е добре партиите от това пространство да заявят своите позиции, призова Миков. Той смята, че струпването на толкова много представители на турската държава и тяхното поведение говори за  провокативност, залагаща на етнорелигиозни чувства, включително и в демонстрирането им.

Според Миков задължение на президента, на правителството, на службите и на съдебната власт е да реагират на случилото се. Продължаващата оттам тишина е странна, уточни той. “Трудно ще може в тази ситуация да се натовари с отговорност опозицията, освен да заявим политическата си позиция. Едва ли демокрацията и представителството на българите заслужават подобен тип провокативно отношение. Продължаващата тишина е странна”, обобщи Миков.

Цялостното впечатление от форума на ДОСТ и фразата на лидера на Партията на националистическото движение Семир Ялчън поражда тревожност относно същинските намерения, посочи Миков. Той отказа да коментира политиката на съседите, която почива на идеята на неоосманизма и особеното отношение към някои съседи и несъседи на Турция, където има етнорелигиозни компактни групи с мюсюлманско вероизповедание. “Такива проблеми нямаше преди години, когато кемализмът беше възприет постулат от всички политически партии в Турция. Днес има смесица от доктрината на неоосманизма и кемализма в тази страна и оттук нататък ще го чувстват все повече нейни съседи”, предупреди Миков.

Тревогата трябваше да настъпи още когато беше проведена срещата на нашия премиер с Давутоглу с посредничеството на Местан, коментира Атанас Мерджанов. Любопитно щеше да бъде, ако парламентарната комисия за намесата на Турция във вътрешните ни работи беше продължила своята работа, подчерта той. Мерджанов припомни, че първият, който поиска закриването й, е бил Бойко Борисов. Какви ли щяха да са резултатите от изслушването на премиера за характера на разговорите и поеманите ангажименти, ако е имало такива?, запита той.

Доброволните групи за залавяне на мигранти са ясен знак за състоянието на държавността и охраната на обществения ред и за липсата на държавност, коментира Миков. Според него те показват липсата на капацитет в институциите, който се запълва с киберсигурност. Трябва по-малко да се правят семинари, а да се действа за капацитет в МВР и в институциите, призова Миков.

“Темата за киберсигурността, предложена за КСНС, е много далеч от дневния ред на хората. Тя е кабинетна и организационно-техническа и да ангажираш вниманието с подобни въпроси е несериозно”, категоричен е Миков. БСП продължава да настоява, че тревожната тема на обществото е демографската катастрофа. Миков припомни, че президентът я е приел тази тема и обещал да я включи в консултативен съвет, но очевидно се разчита тя да бъде забравена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране