23.10.2015 | 18:36
Миков в лют скандал с Хекимян и bTV
Телевизията го накарала да чака интервюто на Бойко Борисов пред Нова тв

Конфликт предизвика (не) участие на Михаил Миков в сутрешния блок на bTV. Лидерът на БСП беше поканен в Сутрешния блок, но така и не се появи в ефир.

„Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно”- това заявява председателят на НС на БСП Михаил Миков в специално писмо до медиите по повод неосъщественото му интервю в БТВ тази сутрин. Той коментира, че обективността не е била осигурена от водещия Антон Хекимян и БТВ, а това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика.

“Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че БТВ не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това”, изтъква още Михаил Миков в писмото си. Той уточнява, че за него е важно да се знае изрично, че БСП не се меси в ничия редакционна политика, но и не приема редакционната политика и действия на никоя медия да се меси в работа й.

Историята: Председателят на столетната партия бил поканен тази сутрин, а участието му анонсирано за първите минути след новините в 8 часа. Миков пристигнал точен като швейцарски часовник. Служителите му поставили микрофон на ревера и кабели. И тук започнала драмата.

Вместо да му дадат думата, водещият на сутрешния блок Хекимян му казал да изчака известно време. По същото време по Нова телевизия вървеше участието на премиера Бойко Борисов.
От Би Ти Ви упорито не дали думата на Миков, а пуснали… “важен” репортаж за трафика.
Часът станал 8.40 и Миков обяснил но водещите, че трябва да тръгва, защото му предстои пътуване в страната. Явно служителите на Павел Станчев само това са и чакали. Те обявили в ефир, че Миков е решил да си тръгне!

Прилагаме пълния текст на писмото на Михаил Миков :

“До Средствата за масова комуникация

Уважаеми госпожи и господа,

С настоящото писмо искам да внеса яснота по въпроса с обявеното ми участие в сутрешния блок на БТВ днес, което не можа да се състои по една или друга причина. Според поканата от страна на БТВ и екипа на г-н Хекимян интервюто беше насрочено да започне в 08:05 часа. Съгласно уговорката бях в сградата на БТВ десет минути по-рано, което е обичайна практика. Няколко минути преди началния час на интервюто ми бях помолен да изчакам малко, после – още малко и така – до 08:40 часа, когато нямах повече възможност да чакам.

Причината за това забавяне не ми беше съобщена. При всички случаи не скучаех и успях да запълня времето си с развлекателни програми, защото по напълно случайно съвпадение по същото време в Нова ТВ се излъчваше на живо интервю с г-н Борисов, вкл. и по теми от предизборната кампания. От гледна точка на тази фактология остава впечатлението за съгласувано поведение на две телевизии, което нанася вреда и на зрителите, и на плурализма. И което има за резултат да даде ефир на едната гледна точка за проблемите и да заглуши другата.

Това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика. Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно. Това днес не беше направено от г-н Хекимян и БТВ.

Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че БТВ не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това. За мен обаче е важно да се знае изрично: ние, от БСП, не се месим в ничия редакционна политика, но и не приемаме редакционната политика и действия на никоя медия да се меси в нашата работа. Точно това изявление ме накара да се занимавам с този случай, който иначе бих подминал с безразличие.

Всички, които са очаквали да чуят днес нашата позиция по изборната ситуация и актуални политически въпроси, ще имат тази възможност отново днес от 18:00 до 18:30 часа в ефира на Канал 3. Използвам случая да поканя всички хора, които имат желание, да говорим за това, което ги вълнува. След 12:15 ще съм в гр. Кърджали. В 13:30 часа ще посетя община Ардино, от 15:30 – с. Долен, Златоград, от 17:00 часа – гр. Мадан, от 18:00 часа започва нашият митинг в гр. Смолян, след което от 20:00 часа ще бъда в с. Павелско, община Чепеларе.
Пожелавам на екипа на БТВ много здраве и професионални успехи!

С уважение:Михаил Миков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране