19.04.2021 | 10:20
Министри на ГЕРБ като Матросов пред телевизиите в защита на Борисов
Цвета Караянчева бе добър председател на НС, колкото й да я унижават, заяви Росен Желязков
Министри в оставка на ГЕРБ пак налазиха сутрешните блокове на централните телевизии и яростно защитаваха своя премиер от атаките на всички останали партии в парламента и оправдаваха неявяването му в Народното събрание. Това сториха пред БНТ, bTV и Нова телевизия Екатерина Захариева, Деница Сачева и Росен Желязков.

Пред bTV социалният министър Деница Сачева:

„Г-н Бойко Борисов има време до сряда да помисли дали да участва в парламента. Опозицията ни прави на инат. Тя е срещу всичко, което сме постигнали. Дейността на Бойко Борисов е изключително публична и всеки може да види и на живо какво прави. Той е обвиняван, че работи авторитарно. Както виждате през последната година, всеки един от нас дава идеи, които се обсъждат на заседания на Министерски съвет“, каза още Сачева. Тя изрази съмнение, че съперниците на ГЕРБ се интересуват особено от плана за възстановяване и призова да го прочетат, а не да го критикуват само и само, за да си намират причина да ги атакуват.“

„На консултациите на при президента отиваме с нагласата да заявим готовност за кабинет, въпреки че нямаме подкрепа, тъй като в парламента вече има ясно очертана опозиция срещу ГЕРБ. В новия кабинет ще видите както нови, така и колеги, които вече са били министри. Предложението Даниел Митов да е бъдещ премиер е взето след обсъждане и на други имена. То не е еднолично“, каза още тя.

Самата тя нямала желание да влиза в нов кабинет, а да остане в парламента. Социалният министър в оставка изтъкна, че образователният министър Красимир Вълчев е бил сред най-успешните. Сачева похвали още работата на Костадин Ангелов, Владислав Горанов и на Кирил Ананание. „Не съм юрист и не мога да тълкувам дали решенията ни могат да се атакуват и дали сме само обикновено граждани. Новият юридически екип трябва да прецени. Депутатите обаче прибързаха, като гласуваха оставкатау посочи министърът.

Пред БНТ външният министър Екатерина Захариева каза: Целта не беше да се спази Конституцията или правилника, а се използва поредния случай да се извика премиерът. Не виждам защо трябва да си го причинява, виждайки какво става в парламента. Така не бива да изглежда нашия парламента.

Това, което се случи в парламента в петък беше поредното доказателство, че управляващото мнозинство е толкова „ново“, че когато те са били в политиката аз съм била „права под масата“. Видя се, че новите партии не са отишли да работят, смята тя.

„Оставката на правителството е символичен акт. Трябваше да се изчете оставката пред депутатите и това е. Не знам кой посъветва Мика Зайкова да се изрази по подобен начин и да попита къде е премиерът и кабинета, допълни външният министър в оставка.

Министър Росен Желязков заяви пред Нова телевизия: Целта на искането Борисов да отиде в НС е той да бъде унизен. Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той заяви, че ще отиде, така че го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Плана за възстановяване и устойчивост”. Това заяви Росен Жилязков в студиото на „Здравей, България”.

„Планът е ясен, има три издания и беше обсъждан и със синдикати, и с работодатели, и с неправителствения сектор. Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките, програмите и съответните проекти в Плана, има възможността да направи допълнения и предложения. Това или друго правителство ще го внесе така, както събере политическата воля на новото мнозинство в парламента”, каза още той.

„Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура – т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното НС, така че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно редовно правителство в рамките на мандата на парламента, който го е избрал”, посочи Желязков.

„От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председатели, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, коментира той.

И допълни: „Ние имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт. И дотолкова, доколкото изпълнителната власт функционално черпи правомощията си от законодателната, това е т. нар. политическа отговорност, но извън процедурите по правилник тя се изчерпва с изтичане на живота на предишното Народно събрание”.

Той коментира думите на Филип Станев за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати.

„Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление, добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента”, каза Росен Желязков.

Според него Народното събрание не трябва да търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото. „Цвета Караянчева бе добър председател и се ползваше с необходимия авторитет, колкото и да се опитват всички да я унижават“, каза Желязков.

„Не познавам новия председател. Дотолкова доколкото е била директор в администрацията на Народното събрание предполагам, че има експертизата и опита да се справя с процедурата и очакванията за този висок пост”, коментира той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране