18.10.2015 | 1:05
Награда вместо наказания ще получат лекари за реакция в необичайна ситуация
Операции по спешност са задължение на всеки лекар, обясни здравният министър

“Лекарите от Русе, които спасиха човек, оперирайки сърцето му, без да имат формално право, ще бъдат наградени, а не наказани”, обяви здравният министър Петър Москов. Според него операции по спешност са задължение на всеки доктор. Москов лично се обади по телефона в bTV, докато се обсъждаше въпросът.

На 6 октомври в областната болница в Русе коремният хирург д-р Емил Михайлов, колегата му д-р Стефан Йовчев заедно с анестезиолозите д-р Александрова и д-р Ненчев успешно оперираха сърцето на намушкан при битов скандал в гърдите мъж и му спасиха живота. Проблемът е, че според нормативната уредба подобна операция трябва да се направи в отделение по кардиохирургия с трето – най-високото ниво на компетентност, а в Русе няма дори един такъв специалист. Лекарите преценили, че докато дойде кардиохирург от Варна, пациентът ще умре, и затова го оперирали сами. Според д-р Георги Тодоров от русенската колегия на лекарския съюз болницата може да бъде глобена от здравната каса, тъй като е нарушила медицинските стандарти.

“В министерството подготвяме заповед, с която тези лекари да бъдат наградени, защото те са действали точно така, както трябва, по начина, по който трябва да действа лекар. Всичко друго е въпрос на медийни спекулации”, обяви обаче здравният министър Петър Москов. От здравната каса пък съобщиха, че изобщо не са имали намерение да глобяват болницата, тъй като са спазени правилата по клиничната пътека, по която мъжът е приет – “спешни състояния в гръдната хирургия”, а болницата има договор по тази пътека, т.е. има нужните специалисти и апаратура за нея. От касата обаче допълват, че пациентът не е плащал здравните си вноски. НЗОК няма как да плати за лечението му, но МБАЛ-Русе ще си търси парите от агенцията по социално подпомагане. АСП плаща лечението на бедни, които отговарят на критериите за социално подпомагане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране