05.04.2016 | 12:12
НАП поиска българските „Панамски досиета“
Наличието на офшорни сметки не означава задължително, че има данъчни нарушения и престъпления, уточнява шефът на приходната агенция

НАП официално поиска данните за бъларсски фирми и граждани в мащабното разследване за използването на офшорни зони за укриване на пари. Писмото на изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов е изпратено до Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщи Дир.бг. Засега е известно, че поне 150 български физически и юридически лица са били клиенти на панамската компания Мосак Фонсека, от която е изтекла огромна по обем информация за офшорни операции. Засега имена не се посочват.
От приходната агенция посочват, че са на разположение за провеждане на допълнителни срещи и „помощ при обработката и анализирането на големи обеми информация“.

В неделя консорциумът публикува данни от 11.5 милиона документа, изтекли от панамската компания, която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони. Информацията разкрива разкрива как световният елит укрива парите си, написа първи в „Зюддойче цайтунг“. Документите свързват най-малко 72 сегашни и бивши държавни глави и 140 други политици и известни личности с незаконни финансови трансакции.

„Общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица. Във връзка с изложеното се обръщам с искане да предоставите на НАП наличната у екипа Ви информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация“, пише в писмото на НАП.

„Бих искал да отбележа, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени“, се казва още в писмото, подписано от Атанасов.

Властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия и редица други страни също поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони.

Според главния издател на „Зюддойче“ Волфганг Крах, цитиран от Асошиейтед прес, в документите са посочени имената на над 1000 германски граждани, които са използвали големи германски банки като Дойче банк (Deutsche Bank), Комерцбанк (Commerzbank), Хипо ферайнсбанк (Hypo Vereinsbank) и Байрише ландесбанк (Bayrische Landesbank).

Властите на Панама ще разследват „Панамските документи“ за офшорни компании на територията на страната.

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди 30-ина години, е роден в Германия през 1948 г. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право. Неговият баща бил нацист, служил в Ес Ес частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война, според Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ).

Консорциумът цитира документи на американската армия, посочва АФП. Според „стари разузнавателни документи“ Мосак-баща предложил да шпионира в полза на ЦРУ.

Другият съосновател, Рамон Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет. В интервю той посочва, че мислел да става свещеник.

Фонсека ръководел малка компания преди да се обедини с г-н Мосак. Двамата адвокати първо открили офис на Британските Вирджински острови. Според МКРЖ половината от дружествата, които тази група е създала – над 113 000 – са били в този данъчен рай.

В САЩ съдия от Невада заяви, че панамската адвокатска къща се е опитала умишлено да прикрие ролята си в управлението на местния си клон в този американски щат.

През март г-н Фонсека, който е бил съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера от 2014 година, обяви, че излиза в отпуск. Той обясни, че прави това, за да „защити честта си“, след като в бразилските медии започнаха да валят обвинения по случая, припомня АФП.

Разкриването на всички тези документи е „престъпление“ и „атака“ срещу Панама, заяви вчера ръководителят на адвокатската фирма Рамон Фонсека Мора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране