14.11.2019 | 22:15
Националите ни – вече 397 дни мъка
Парагвай победи нашите с 1:0 и серията от мачове без българска победа бе удължена на 12

Националният отбор на България удължи серията си без победа на 12 поредни мача, след като загуби с 0:1 от Парагвай в контрола, играна пред празните трибуни на националния стадион „Васил Левски“ и под непрекъснато ръмящ дъжд. Двубоят бе изгледан от повече официални лица в ложите, отколкото зрители (билетите струваха по 15 и 25 лв.), като общият брой на присъстващите бе около 200 души и това бе ясната присъда за отношението на феновете към безидейното представяне на националите.

Спарингът бе дебют на поста на новия селекционер на нашите Георги Дерменджиев, но и под негово ръководство не се видя никаква промяна както в начина на игра, така и в манталитета на футболистите.

Българският тим за последно спечели мач на 13 октомври 2018 г. – 2:1 срещу Кипър в София. Последваха 6 поражения и 5 равенства, към които се прибави и загубата от Парагвай днес, на 397-ия ден. Това бе втори двубой срещу южноамериканците след онзи на 12 юни 1998 г. в Монпелие (Фр) в груповата фаза на световното първенство. Тогава двубоят завърши 0:0 и това е последната точка, спечелена от нашия тим на мондиали.

През първата част отборът на Парагвай имаше пълно превъзходство и само отличните намеси на дебютанта-вратар Георги Георгиев запазиха нулевото равенство. Нашият отбор се беше изтеглил предимно в задни позиции и се отбраняваше, като спорадично стигаше до противниковото наказателно поле, без обаче да застрашава вратата.

След почивката в игра се появиха Божидар Краев и Кирил Десподов, но отново не бяха осъществени кой знае какви смислени атаки. А гостите отново наложиха своята игра и правеха по-опасните положения. Така се стигна до 60-ата минута, в която Мигел Алмирон получи топката пред българското наказателно поле, стреля с левия крак и вкара топката в мрежата зад Георгиев – 0:1.

След гола българският тим опита да промени статуквото, но освен два неточни удара към вратата на Парагвай в първите няколко минути, не постигна нищо. По-натам не помогнаха и останалите смени, които направи Дерменджиев (сред влезлите през втората част изненадващо не бе голмайсторът на българското първенство Димитър Илиев). В същото време южноамериканците осъществиха пак няколко добри голови положения.

Следващият мач на българския тим е домакинство срещу Чехия на 17 ноември, отново на стадион „Васил Левски“. Той отново ще бъде пред празни трибуни, този път заради наказанието от УЕФА заради расистките възгласи от страна на българските фенове на мача с Англия през октомври. С този мач приключва и участието на България в европейските квалификации за първенството на Стария континент догодина.

„Мач от сравнително добро ниво, заащото Парагвай има много висока класа. Мисля, че в играчите има много напрежение и това постоянно го коментирам. Искам това напрежение да спадне, защото от тези 90 минути ние имаме и доста добри моменти, в които можеше да отбележим и гол. Но в крайна сметка това е резултатът – навярно футболистите пак ще го приемат като загуба, то си е загуба, де – каза селекционерът Дерменджиев. – Искам да говоря кое положително може да се види (в мача) – момчетата имаха желание, опитваха се, стараеха се, но бяха припряни и оттам станаха много непредвидени грешки. Аз и екипът ми ще се постараем да вдъхнем вяра на играчите и да заиграят по-спокойно“.

Дерменджиев добави, че вероятно ще има промени в състава за евроквалификацията срещу чехите, защото „Чехия е различен противник от Парагвай“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране