26.02.2015 | 20:06
Нещо като жест, нещо като болка, изобщо като някаква партньорска оставка
Първанов, събуди се!

Виктор Николаев, НТВ: Само да ви върна към това за вашата оставка, понеже продължавам да съм изненадан от това, което казахте преди малко в студиото ни. А ако ви я приемат?

Георги Първанов, председател на АБВ, в оставка почти: Прекрасно.

ВН: Има ли План Б? Аз вярвам, че Георги Първанов винаги има план Б, отигравайки някоя ситуация.

ГП: Има живот и извън политиката, уверявам ви.

ВН: Дали не придаваме излишен драматизъм на това нещо? В смисъл, това ще бъде жест по-скоро или?

ГП: Това е преди всичко знак за това, че в политиката има неща, които се решават по определени закони, правила, хайде закони звучи прекалено претенциозно. Когато има такъв проблем, най-естественото, в българската политика оставката я няма като факт.

ВН: Чакайте, точно създадохте партия, успяхте да прескочите, въпреки мнозина, че не очакваха да влезете в парламента, станахте част от това управление, сега изведнъж с лека ръка казвате, след едно гласуване, ще си подам оставката. И от висотата на едно спокойствие казвате, че бихте се примирили да останете извън политиката. Нямат логика предишните ви стъпки, за да очакваме да се довърши по начина, по който сега я развивате.

ГП: Това е знак точно към младите хора, които са в основата на тази нова партия, която е моя кауза и моя болка. Те трябва да разберат, че в политиката моралът е преди всичко. Те ще преценят, разбира се, как ние ще процедираме оттук нататък. Нужен ли е Първанов, нужни ли са останалите, какво да е мястото, какво да е взаимодействието между политическото ръководство и парламентарната група, защото очевидно сега нещата не стоят добре. (…)

ВН: При предишното си гостуване, коментирахте по интересен начин една среща с усмихнатите Борисов и Станишев в Брюксел. Сега искам да ви покажа една друга снимка, колегите ще я покажат – форумът на Татяна Дончева, тя самата имаше възможност да коментира, ще ни гостува отново и ще коментираме бъдещите й планове. Но коментарът на тази снимка, в едно от изданията беше: „Борисов към Първанов – не си единствен.“ Разчитате ли по този начин тази среща и тази целувка?

ГП: Вижте, не е в моя стил да коментирам такъв род прояви, но както се казва – като се харесват, да се целунат, да се вземат.

ВН: А ще се вземат ли?

ГП: Е, бъдещето ще покаже. Ако има съвместимост, в което малко се съмнявам, но по-важно е друго, взимам повод от заглавието, което беше интересно. Първанов никога, извинявайте, и аз като Горанов започнах да си говоря в трето лице, но понеже вие ме провокирахте, аз никога не съм мислил за себе си като за единствен. Това е разликата между мен, между АБВ и някои други леви формации, които се смятат за единствени, които се борят за монопол в лявото пространство. Аз съм „за“ това да има колкото се може повече, но силно конкурентни формации. И след като имаме конкуренцията, може да мислим и за консолидация. (…)

ВН: По какъв повод, в едно друго интервю сте казали – „Високомерието, което излъчва премиерът, никак не ми допада…“?

ГП: Затруднявам се. Но мисля че това беше по повод първата реакция на министър-председателя на новините, че някой от нас може да има позиция против ратификационното споразумение. Той беше казал там едни думи, които аз категорично не приех и развих тезата за високомерието, което е така. Значи вие вижте какво високомерие излъчват и други представители на ГЕРБ, и самият Горанов.

Вчера той стоеше на пиедестала, раздаваше оценки, което вие показахте, между впрочем, с някои кадри оттук. Високомерието го има в ежедневните отношения между групата на ГЕРБ, някои представители на правителството към останалите коалиционни или просто партньори. Ние сме просто партньор, не сме коалиционен такъв. Това високомерие убива коалиционното взаимодействие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране