16.06.2019 | 14:13
Нинова направи завоя – оттегли оставката: Аз съм тук, още не съм умряла
Соцлидерката се разкая, че е хвърлила партията в хаос с този си акт и обвини опозицията, че вече раздава кабинети на "Позитано"

Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пред заседанието на 49 конгрес на БСП тя обеща състезание за нов лидер, но догодина, когато предстои пълният цикъл отчети и избори в партията след местните избори.

„Днес трябваше да внеса официално, уставно и юридически желание за предсрочно прекратяване на пълномощията, както и да потвърдя политическата си декларация пред пленума. Скъпи другарки и другари, не го правя“, каза с тежка въздишка Нинова преди да чуе аплодисментите на залата. Нинова обяви, че ги приема като вот на доверие и повтори вече по-твърдо намерението си да остане на поста.

„Не внасям пред конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва. Аз съм тук, върнах се“, каза Нинова. И призова да бъде свалена от дневния ред втората точка за констатирането на оставката й – „поради липса на такава“.

„Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета бизнес офиси, и се карахте как да разделите наследството на Корнелия Нинова – да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, ще имате възможност, другари, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“, обърна се тя към вътрешните си опоненти.

„Имах два варианта – оставка на всяка цена, на инат, на запазване на личното ми достойнство и его, но и хаос в партията и авторитарна власт в държавата. Вторият – поемам лични щети върху себе си, което се отразява на личния ми авторитет, но предпазвам партията от хаос и загуба на изборите“, мотивира решението си соцлидерката. „Не поставям поста на първо място, но не мога да гледам как вярата и трудът изтичат в канала през последните дни“, добави Нинова.

Предложението й бе прието от конгреса с 461 гласа срещу 186 делегати, подредили се в опозиционната редица. Отхвърлена беше и точката за промени в устава, поискани от вътрешнопартийната опозиция с основна поправка – конгресът да избира партийния лидер, когато той освобождава поста предсрочно, като се запази и прекият избор от членовете на партията, както е по новия устав – по време на пълен цикъл отчети и избори.

Ходът на Нинова да оттегли оставката си, декларирана пред Националния съвет на партията преди седмици, бе разгадан и очакван от вътрешната опозиция в навечерието на конгреса.

Самата Нинова влезе в директен сблъсък с опонентите си, като ги обвини, че още преди да е констатирана оставката й, вече раздават кабинети и постове на „Позитано“ 20. Нарочи ги още, че са развързали кесиите да плащат преди конгреса. Нинова отхвърли обвиненията в авторитаризъм, нарече лъжа твърдението, че е опразнила партийната каса, но и призна, че е нейна вината за създалия се хаос в партията със заявката й за оставка. Нарече лъжа и онова, което се говори, че че на кметовете с два мандата няма да бъде разрешено да се пробват за трети. „Не очаквах да се отприщи такъв бент“, разкая се соцлидерката, че е хвърлила оставка пред пленума. И изтъкна основния довод за решението си да остане лидер на БСП – кризата за лидерството щяла да попречи да победят на местния вот.

„Аз имам много трески за дялане, не познавам задна скорост, липсва ми гъвкавост – изглежда, че това не е добро качество за българската политика.
Но никога не съм пренебрегвала колективните решения“, закле се Нинов
а, като цитира, че решението за напускането на парламента е взето не от нея, а от Националния съвет на пленум.

„Отърсете се от стреса. Стягайте редиците за местните избори“, призова соцлидерката делегатите на конгреса.

Веднага след словото й залата се опразни, а на микрофоните потекоха процедурни спорове дали конгресът всъщност вече не е свършил.

Пръв го забеляза Валери Жаблянов, който трябваше да прочете политическия доклад за загубата на изборите и подготовката за местните избори, изготвен от работна група на „Позитано“ 20.“Очевидно е, че това е досадната част от нашия конгрес и сме тръгнали в посоката, в която са останалите партии“, заяви Жаблянов. Той напомни, че конгресът е бил за анализа на загубата на евровота, а не за лидерския въпрос.

После проф. Ваня Добрева посочи, че присъстват не повече от 30% от делегатите и поиска проверка на кворума. „Явно е, че конгресът приключи“. Добрева заяви, че целта на този конгрес е не „да правим пиар на един или друг наш ръководител, не да разделяме партията на опозиция и управляващи, а да направим трезв анализ на изборите и да видим кои грешки да не допускаме на местните избори“. „Ясно е, че при 1 лев субсидия да правим пиар кампания…“, критикува по адрес на Нинова делегатката, член на Националния съвет, която призова да разпуснат форума и да пожелаят добър път на делегатите.

Водещата заседанието Деница Златева отказа да проверява колко делегати присъстват в залата в момента с довода, че само преди минути над 500 от тях са отхвърлили промените в устава с гласуване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране