06.02.2019 | 12:47
Нинова плаши със съд Борисов и Цветанов
Червените обявиха Гърневски за "трол" и поискаха Карянчева да не му дава думата

Годишният доклад на правосъдното министерство по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу държавата стана повод за яростна схватка между социалисти и управляващи в пленарната зала.

Докладът обхваща периода за 2017 г., но даде повод соцлидерката Корнелия Нинова да обобщи, че държавата не спазва закона и не завежда регресни искове срещу длъжностните лица, заради които България е осъдена. Нинова обеща, че когато дойде на власт, ще прати на съд всички отговорни лица и политици, заради които данъкоплатците са били принудени да вадят пари от джоба си.

„В закона пише, че този, който е причинил тази вреда умишлено чрез незаконосъобразни действия или бездействия, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си“, заяви Нинова от трибуната. И цитира чл. 101, в който пише, че отговорността на виновния се осъществява в пълен размер.

„Този закон не се изпълнява“, скочи соцлидерката. И натърти, че ако се спазва, когато един политик или държавен служител върши нередности, ще знае, че ще трябва да си плати.

Нинова попита премиера Бойко Борисов кога ще заведе дело срещу себе си по едно дело в Европейския съд по правата на човека, заради което бяхме осъдени да платим от бюджета 55 хил. евро. „Или кога Борисов ще заведе дело срещу Цветанов – за 120 хил. евро“, продължи с атаката Нинова.

„Обръщам се към българските граждани, бъдете смели и се борете за правата си. От нас имаме ангажимента да заведем искове срещу тези, които ви отнеха правата, заради което вие платихте, а те продължават да рушат устоите на републиката“, закле се лидерът на БСП.

Изявлението на Нинова провокира ГЕРБ да отвърнат на удара. Пое го шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Явно от вчера сте в процес на бавна ескалация на разнообразни тези. Не ми стана ясно кой закон – виждате в доклада каква е разнообразността на делата, каза депутатът от ГЕРБ. И препоръча на Нинова първо да се заеме със собствените си дела.

„Когато осъдите себе си за „Техноимпекс“, тогава питайте Борисов кога ще съди себе си. Когато осъдите Овчаров за „Белене“, тогава питайте Борисов за Цветанов“, парира атаката Кирилов. Нинова го върна в първи курс на Юридическия, цитира закона за държавния служител и обясни, че процедурата се започва по инициатива на финансовия министър.

Владислав Горанов да заведе иск по указание на МС и премиера, настоя Корнелия Нинова. „Всичките ви други шикалкавения са приказки на вятъра. Аз неслучайно поемам ангажимент, че тези искове ще бъдат заведени независимо за кой период се отнасят, за кои политици, които са нарушили човешките права и са осъдени в Страсбург“, закани се Нинова. „Тези закони се приемат, за да се спазват, няма значение кой от коя партия, а не народът да им плаща“, заключи соцлидерката.

Спорът по конкретната тема се радикализира на тема „комунизъм-антикомунизъм“, а на тепиха излязоха бившият седесар Спас Гърневски и комунистът Александър Паунов, за да говорят отново за едните и другите престъпления. Гърневски бе обвинен, че е писал поезия за Альоша, а после искал да бута паметника, той пък отвърна със стих за 49-ия конгрес на БСП. „И на червена кобила да се качите, пак ще падате от нея“, обърна се той към Корнелия Нинова.

Точката сложи Явор Божанков от БСП, който заключи, че троловете от виртуалното пространство са прескочили и в парламента.

„Доказахме, че троловете са сред нас. Моля Ви, когато видите трол на тази трибуна, моля, отнемете му думата“, обърна се към Караянчева соцдепутатът, визирайки Гърневски.

На финала на политическата битка думата взе зам.правосъдният министър Николай Проданов, който кротко се похвали с доклада и попита Крум Зарков от БСП какво толкова не му харесва 15-то ни място в ЕС по висящи жалби. Нелошо място е, жалбите намаляват, доволен е заместникът на Цецка Цачева.

Източник: Канал 3

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране