25.01.2019 | 12:45
Нинова ще сваля режима на Борисов, ГЕРБ скочи срещу речта й
Декларация на лидера на БСП в защита на Йончева завихри скандала

Декларация на Корнелия Нинова в защита на Елена Йончева заради обвинението й в пране на пари от КТБ разбуни духовете в пленарната зала. Тя обвини управляващите, че погазват разделението на властите и използват съдебната власт за политическа. По думите й пет години никой не бил чувал името на Елена Йончева около разследването за фалиралата КТБ, а изведнъж въпросът излязъл на дневен ред, защото процесът бил политически, а не наказателен. Нинова още веднъж декларира, че БСП стои зад своята депутатка и дори е разпратила писма в нейна защита до редица европейски институции.

Финалното изречение на декларацията й взриви мира в залата. „Можем заедно не само да осъдим авторитарния режим на Борисов в България. Можем заедно да го отхвърлим“, призова лидерката на БСП и от ГЕРБ избухнаха.

Тутакси скочи депутатът от управляващата партия Александър Иванов да протестира защо не е била прекъсната от водещия заседанието Емил Христов, за да изговори онова, което изговори. Иванов се възмути, че председателстващият не трябва да допуска от трибуната вмешателство в работата на различните власти.

„Как може депутат от мнозинството да определя какво да говори председател на опозицията и да казвате какво да говори българската опозиция?“, подскочи и Георги Свиленски от БСП. Той напомни, че председателят на парламентарната група може да говори „каквото иска, когато иска и както иска“ и не може никой, още по-малко Иванов, който не е член на ръководството на своята ПГ, да му държи сметка за съдържанието.

Намеси се и Спас Гърневски, който насипа гориво в огъня на скандала. Бившият седесар тръгна миролюбиво с констатацията, че един опозиционен лидер има право да говори, каквото поиска, но нямат право „крадците да викат „дръжте крадеца!“ От БСП не си затраяха и поискаха наказание за Гърневски, защото е обидил поне трима души, говорили преди него, включително съпартиеца си Александър Иванов. Свиленски дори се разпознал и бил обиден лично.

Емил Христов не се съгласи със забележките отляво и посочи, че е дал по равно думата и на управляващи, и на опозиция, като не е видял нищо обезпокоително в съдържанието, което да нарушава правилника.

„Народните представители не влязоха в разрез със свободното ми разбиране за свобода. Мое е правото да преценя кой е нарушил правилника и колко, и да взема мерки“, оправда се Христов. „Не реагирах веднага на изказването на Гърневски, защото е нещо, което е широко употребявано и казвано в различни медии“, каза той.

Емил Христов обеща все пак да прегледа записа, а Валери Жаблянов го подсети, че ако не коригира работата си като зам.-председател на Народното събрание, ще даде повод на БСП да му поиска оставката.

И понеже не може дебати без лидерът на Воля да напомни за себе си, и този път Марешки се изпъчи на трибуната, за да се оплаче, че Нинова била наречена лидер на опозицията. Имало още и ДПС, и Воля. „И нас никой не ни пита“, обиди се Марешки, като препоръча соцлидерката да говори само от името на своята партия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране