05.02.2019 | 22:22
Нинова: Тихомълком ГЕРБ узаконяват фалшифицирането на избори
БСП ще сезира Венецианската комисия и настоя ГЕРБ да оттеглят поправките в изборния закон, настояват за нова ЦИК

Управляващите от ГЕРБ залагат корупцията в законите. Живеем с авторитарна власт, вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се взимат еднолично решенията в нарушение на всички принципи за разделение на властите. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг във вторник (5 февруари).

Нинова обясни, че пример за това са промените в Изборния кодекс. „Тихомълком, между първо и второ четене, от ГЕРБ узаконяват фалшификацията на изборите. Досега решенията на комисиите се вземат с 2/3 мнозинство от членовете. С новите промени ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство. В някои от комисиите те имат това мнозинство. В други комисии ще им трябват един-два гласа от партньор и по този начин елиминират другите партии. На второ място, ако първоинстанционен съд отмени решение на комисията, досега се насрочваха нови избори, където е установено, че има фалшификации. ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия, със същия състав, да вземе ново решение на базата на същите фалшиви протоколи“, обясни Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че БСП ще сезира Венецианската комисия и настоя ГЕРБ да оттеглят поправките в изборния закон. По думите й на второ четене в парламента социалистите ще настояват за въвеждане на машинно гласуване. Към момента проектозаконът за промяна на Изборния кодекс трябва да бъде обсъден на второ четене в Комисията по правни въпроси.

Нинова обяви също така, че започва инициатива за смяна на членовете на ЦИК. „Тази избирателна комисия е с изтекъл мандат. Те се ослушват и не искат тази процедура да се отваря“, изтъкна председателката на левицата и добави, че по закон смяната на ръководството трябва да приключи до 20 февруари.

По отношение на българската позиция за Венецуела тя заяви, че Европа не е взела единно решение за смяна на властта. „Държави като Италия, Гърция, Румъния, Словакия, Словения, Кипър, Малта не са взели такова решение“, посочи Нинова. Според нея е по-важно, че ръководителят на ООН Антонио Гутериш е обявил, че не трябва да се взема страна.

Позицията на БСП е, че не трябва да има намеса във вътрешните работи на трета страна, за прилагане на международното право и поддържане на диалог между управлението и опозицията в Каракас за намиране на мирно решение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране