18.03.2016 | 16:45
Нов гаф на Плевнелиев: В парламента цитира измислици за Левски!
Президентът цитира фалшиво писмо на Апостола от сайта Бъзикилийкс

Президентът Росен Плевнелиев си позволи да цитира Левски, но гафът, който сътвори, е по-голям дори от гафа с Колорадските планини в новогодишната му реч.

“Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото “който ни освободи, той ще ни пороби”.

Това бяха точните думи на Плевнелиев пред депутатите в Народното събрание, извадени от фалшиво писмо на Левски, публикувано за пръв път в сайта Бъзикилийкс. Фалшивото писмо е популярно в социалните мрежи и често се приема безкритично от патриотарски настроени потребители. Честото му цитиране без основание наложи дори специално изявление на Министерство на културата още през 2011 г.

В публикацията на сайта на Министерството  се казва:

“По повод зачестили публикации и коментари в eлектронните и печатни медии, в които се цитират извадки от т. нар. „Предсмъртно писмо на Васил Левски”, пресцентърът на Министерството на културата предлага на Вашето внимание статия на историка д-р Георги Владимиров, в която се засяга темата за автентичността на въпросното писмо. До момента още никой не е показал оригинала на писмото-завет, то не е публикувано в нито едно научно изследване или документален сборник, дори и във великолепния, изчерпателен компендиум „Васил Левски. Документи”, издаден в два тома през 2000 г. от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Общобългарския комитет „Васил Левски”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране