17.05.2016 | 0:01
Новият главен архитект на София ще маха колите от центъра
Следващ представен от него приоритет е проблемът с осветлението и качественият градски дизайн

Ще се работи в посока да се освободи историческия център за пешеходно и велосипедно придвижване. Това обеща новият главен архитект на София Здравко Здравков при представянето си в Столичната община.

Той открои три направления за развитие на София, като според него първото и най-важно е мобилността – промяна на модела на придвижване от врата на врата с автомобил. Той обеща качествени трасета на велосипедната мрежа, осигуряваща безопасност, развитие на градския транспорт с интегрирани спирки – обвързващи спирки на подземен и наземен транспорт. Здравков ще продължи изграждането на системата от буферни паркинги, която ще позволи на хората да оставят автомобилите си в периферията.

Друг приоритет е енергийната ефективност на сградите. Здравков подчерта, че 40% от консумацията на електричество се пада на сградите, така че дейностите по енергийна ефективност трябва да продължат.

Следващ представен от него приоритет е проблемът с осветлението и качественият градски дизайн. Трябва да се работи в посока преодоляване на градските бариери.

Арх. Здравков заяви, че ще работи за създаването на експертна банка от външни експерти, представители на браншови и граждански организации, която да работи за реализация на инвестиционните проекти в полза на градоустройственото развитие.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че очаква от новия главен архитект да предложи такава реформа, която да гарантира по-бързо и качествено обслужване на гражданите и бизнеса, както и механизъм за ефективен диалог с професионалните и гражданските организации. Тя допълни, че държи на представената концепция за градския дизайн и цветовете на столицата, както и на изработването на наредба за това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране