03.08.2015 | 10:59
НСО е преторианската гвардия на елита
Новият закон за НСО „визира хора като Ахмед Доган, които не влизат в списъка с държавни лица за защита”

НСО е преторианската гвардия на елита. Това каза независимият депутат Велизар Енчев пред bTV.

Според Енчев, новият закон за НСО „визира хора като Ахмед Доган, които не влизат в списъка с държавни лица за защита”. Преди да се гласува, опозицията е имала предложение НСО да предоставя охрана на лица, които не могат сами да си позволят такава, но това е било отхвърлено, обясни депутата.

„Този закон е концептуално сгрешен”, каза Николай Марков, бивш служител на службата. „НСО не е национална служба, тя има представителство само в София и няма как бъде национална и да има закон”. Според него, службата не трябва бъде към президента, защото той е освободен от носене на отговорност.

„НСО има работа с терористи. Трябва да има законодателство, което касае защитата от терористи, гражданите трябва да са под закрилата на НСО”, поясни още Марков. Според него, в момента службата се възстановява като едно луксозно украшение.

„Службата си гласува най-различни способи при масови безредици, като например използването на въжета, шокови и други палки, белезници, химически и халосни патрони, бронирани машини и др. Това жандармерия ли е, SS команда ли е?”, каза Велизар Енчев.

„НСО няма отношение към масовите безредици, а към терористи”, категоричен е Марков. По думите му, Националната служба за охрана е превишавала правомощията си не веднъж. „Това е защото не е имало законодателство, което да документира дейността й”. Бившият служител даде пример: „Жена с две деца отиде през таван в полето, след като бе изблъскана от коли на НСО, пред очите на един човек, по това време държавен глава. Тогава, той махна с ръка и продължи”. Според Марков, след това са последвали заплахи срещу тези хора и те са замълчали. „Това не е единичен случай”, допълни още той.

„Не е логично НСО да използва закона за отбраната и въоръжените сили, това са спортисти, озеленители и те не могат да придобиват военни правомощия”, допълни още Марков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране