26.02.2016 | 14:37
Няколко версии за смъртта на мъжа в палестинското посолство
Избягалият от израелски затвор Омар Зайед живеел от 90-те години в България

Възможни са няколко хипотези за смъртта на мъжа в палестинското посолство, включително падане от високо, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Според главния прокурор Сотир Цацаров причините за смъртта на мъжа ще могат да бъдат изяснени категорично едва след аутопсията. Той посочи, че по тялото му не са били открити огнестрелни рани.

“Получен е сигнал от дипломатически представител от посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат на упражнено насилие, на територията на посолството. Днес в 9.40 часа посланикът на Палестина е дал разрешение и е предоставил достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването. В момента се извършва оглед на местопроизшествието”, съобщиха по-рано от държавното обвинение.

Сигналът за инцидента е бил подаден на тел. 112, в 7.30 часа тази сутрин от служител на посолството. Той е сигнализирал за мъж в безпомощно състояние, който към този момент е бил жив. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че към момента данните сочат, че мъжът е обитавал посолството.

По данни на служители на посолството мъжът е Омар Зайед, палестинец, за който у нас има молба от Израел за екстрадицията му за доизлежаване на присъда “доживотен затвор” за убийство на израелски военен. Присъдата е била постановено през 1986 г. През 1990 г. той е бил преместен от затвора в болница, откъдето е успял да избяга. Според информация на вестник “24 часа” през 80-те години Зайет е бил член на Националния фронт за освобождение на Палестина. Той е женен за българка и живее в България от 90-те години на миналия век, като е имал разрешение за пребиваване в страната, издадено през 2012 година. Зайед не е имал дипломатически статут и все още не е ясно защо се е намирал в посолството на Палестина. Според информация на БНР Омар Зайед е бил бутнат от един от етажите на посолството.

На 14 декември 2015 г. властите у нас са разпоредили задържането му и оттогава се издирва. Съдът е трябвало да реши за екстрадирането на мъжа, починал в Палестинското посолство в София, коментира пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че при посещението му в Израел и Палестина тези дни и двете страни са повдигнали въпроса за неговата екстрадиция. Бяхме и при президента и премиера на Палестина, там се повдигна този въпрос, след това на заседанието с премиера на Израел – също, заради убийство, което е извършено, посочи Борисов.

По думите му и на двете страни е заявено, че България е правова държава и се действа само по закон. Той посочи, че има официално искане през прокуратурата и сега съдът е трябвало да реши за неговото екстрадиране.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране