31.07.2020 | 11:36
Оранжев код за жеги в 7 области
Очакват се до 40 градуса

За петък, 31 юли, за цялата страна е отправено предупреждение за високи температури, като в 7 области на Югоизточна България кодът е оранжев и там се очакват до 40 градуса.

Оранжевият код е в сила за областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Сливен. За останалите области кодът е жълт.

Вчерашният ден бе най-топлият от началото на 2020 година. Най-високата температура, измерена днес е от Русе, където живакът се покачи до близо 40 градуса или точно 39,7 по Целзий.

Петък, най-вероятно, ще е още по-горещ.

През днешния ден в цялата страната бе горещо. Освен Русе, живакът скочи до опасно високи температури и в Свищов, Чирпан, Стара Загора и Сандански – в тези четири града са отчетени 38 градуса.

Високите температури обаче ще се понижат още в нощта на петък срещу събота, когато температурите ще паднат с 3-4 градуса, а в неделя с още 1-2 градуса и така ще се приближат до типичните за това време на годината.

Районната противопожарна служба в Кърджали предупреди за опасност от пожари заради високите температури, предаде БНР. Само за последните седмици в областта са възникнали 18 огнища, унищожени са 25 декара иглолистна гора, сухи треви и храсти. От службата разпространиха правила за безопасност, сред тях са забрана за палене на стърнища, за изгаряне на отпадъци, както и за палене на огън в гората извън обозначените за това места.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране