04.03.2016 | 11:03
От 2000 г. до 2016 г. бюджетът на съдебната власт е нараснал 5,5 пъти
За последните 8 години при намаляване на населението с около 5%, с 19% се е увеличил броят на съдиите

Между 2000 г. и 2016 г. бюджетът на съдебната власт е нараснал 5,5 пъти при увеличение на държавния бюджет за същия период от около 3 пъти. В същото време България се нарежда на второ място по брой на магистратите спрямо населението сред страните членки на ЕС. Тези данни са провокирали Института за пазарна икономика (ИПИ) да изготви анализ на бюджета и управлението на ресурсите на съдебната система, cъобщава БНР.

Добре е, когато в страна, която в Европа се нарежда на първо място по корупция, на последно място по приходи и доходи на населението, която има такива сериозни проблеми с организираната престъпност, да се дават повече средства за съдебна власт. Считаме, че това показва, че това е приоритет. Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика, който обаче уточни, че над 90% от средствата отиват за персонал.

За последните 8 години при намаляване на населението с около 5%, с 19% се е увеличил броят на съдиите. Също така ние сме на първо място по брой на прокурори в ЕС, като сме с два пъти над средното ниво за Съюза. На първо място сме и по брой на служители в прокуратурата.
Когато има повече ресурс, а малко или никакви резултати, тогава най-вероятно проблемът е в начина, по който се работи и ефективността на самите дейности, коментира експертът.

Около 32 са препоръките на Института за пазарна икономика, които могат да решат тези драстични дисбаланси в съдебната система, заяви още Авджийски и изреди част от предложенията: Предлагаме апелативните съдилища да бъдат намалени от 5 на 3. Второ – тъй като голяма част от окръжните и административни съдилища са нисконатоварени с под 10 дела на месец за съдия, предлагаме да бъдат намалени от 28 на максимум на 12 или 13. Предлагаме да бъде подобрен и електронният достъп до правосъдие. Около 38 съдилища в страната имат от 3 до 5 съдии. Те поддържат същата администрация както е във всички останали съдилища, така че предлагаме за няколко съдилища да има една обща администрация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране