20.11.2023 | 10:58
Отвлеченият кораб с българи на борда е на спонсора на ВВМУ-Варна
Този акт има и стратегическо значение - да се повишат цените на нефта, коментира арабистът Владимир Чуков

Спонсорът на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – Варна Ейбрахам Унгар е собственик на отвлеченият кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. Израелският корабен магнат дава работа на много българи. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него ситуацията с Galaxy Leader е много комплицирана, а този казус има три аспекта – чисто българският, регионалният и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран, коментира професорът.

„Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен – той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар“, добави той.

„Много от хората, които завършват ВВМУ-Варна намират своята реализация в корабите на Унгар”, уточнява арабистът.

Той припомня, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран.

„Доверието между Унгар и българското военноморско училище е на такава висока степен, че практически, нашите моряци са тези, които ръководят неговите кораби. В случая, капитанът и помощник-капитанът са българи”, изтъкна проф. Чуков.

Според него корабът се атакува, за да се реализира т.нар. втори спомагателен фронт. „Нещо, което правят от около месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение – Иран желае да се повишат цените на нефта”, обясни той.

„Целта е и да се засили натискът върху Израел, за да прекрати акцията си в Газа”, подчерта арабистът.

„Хутите обясниха, че тези операции ще продължат, докато продължава и операцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат задържани до прекратяване на огъня, предполагам, че и хората. Споменаха, че акциите не са насочени към трети държави, а просто настояват третите държави да се откажат”, каза още проф. Владимир Чуков.

„Galaxy Leader“ е плавал от Турция за Индия.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че тепърва ще се водят преговори за отвлечения кораб с двама българи в Червено море от йеменските хуси, но при всички положения те трябва да са с Иран.

Единственият път за информация е ислямската република, но той трудно комуникира с външния свят.

„Ситуацията е много сложна, тъй като за разлика от преговорите с „Хамас“ за освобождаване на племенниците, където има диалог и се знае кои са играчите, с хусите това е много трудно, защото са изолирани и от осем години водят война със Саудитска Арабия“, посочи той.

По думите му това е опасна ескалация на конфликта в Близкия изток. Според него, докато „Хизбула“ ги е страх да отворят втори фронт срещу Израел, то хусите не ги е.

„Тази ескалация е режисирана и контролирана от Иран. Категорично Техеран стои зад действията на хусите. Те ги въоръжават от вече осем години“, заяви Керемедчиев. Той посочи, че зад отвличането стои разузнаването на Иран.

По думите му Иран се противопоставя на държавите от Персийския залив. „Тази ескалация на напрежението може да доведе до спиране на преговорите, които започнаха между Саудитска Арабия хусите за регулиране на конфликта. Това може да взриви крехкото примирие, което има между хусите и държавите от Персийския залив. По този начин може да се отвори втори фронт срещу Израел, но и срещу Саудитска Арабия“, подчерта бившият зам.-външен министър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране