21.04.2015 | 20:13
Овчаров осъди Янето за клевета
Съветникът на Борисов ще трябва да плати 11 500 лв.

Съветникът по антикорупционни въпроси на премиера Бойко Борисов Яне Янев е осъден за клевета, изречена по адрес на бившия енергиен министър Румен Овчаров. Янев е глобен с 1500 лв. и трябва да плати 10 хил. лв. обезщетение на Овчаров, както и разноските по делото. Присъдата е влязла в сила. Според съда Янев е извършил престъпление, като е нарекъл Овчаров член на организирана престъпна група, свързана с енергетиката в ефира на bTV на 11 април 2013 г. „Румен Овчаров е част от организирана престъпна група. Това е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода“, са думите на ЯНев, заради които е осъден.

В мотивите на първата инстанция съдът приема, че е доказано, че Овчаров никога не е осъждан. По делото показания е дал познат на бившия министър, който твърдят, че той бил разстроен след изказването на Янев. Разпитани си двама души, които са работили като експерти към парламентарната комисия за корупция по високите етажи на властта, оглавявана от Янев в предишния мандат на Борисов. Един от тях, бивш прокурор, разказва, че в комисията са постъпили документи, които касаели извършени престъпления в енергетиката. Те били изпратени в прокуратурата. Свидетелят обаче заявява, че не е виждал и чувал сред тях да има документи за влезли в сила присъди срещу Овчаров.

„Докзателствената съвкупност по делото сочи с категоричност на извода тъжителят Румен Овчаров да е неосъждан, по отношение на него липсват данни да са образувани наказателни производства, които да не са приключили с влязъл в сила съдебен акт, както и липсват доказателства да е привличан в качеството на обвиняем чрез съставяне и връчване на съответно постановление за привличане. Щом изреченото от подсъдимия Янев твърдение е с качествен интензитет и съдържателна насоченост да онагледява фактическото приписване на престъпление на Овчаров и щом последният не е осъждан за такова деяние, то изведеното от Яне Янев твърдение е невярно“, пише в мотивите си съдът.

След участието на Янев, Овчаров определи твърденията му като „дрънканици“, а самия него сравни с фюрер, който произнася присъди на партийни форуми, раздава правосъдие чрез медиите и „вдига пръст“ на прокуратурата, припомня „Дневник“. Както и с Пинокио, чийто нос расте с всяка нова лъжа, която произнася. Овчаров обобщи ситуацията с цитат на руския писател хуморист Михаил Зошченко: „Когато те лаят помияри, не е необходимо да заставаш на четири крака.“

Янев бе назначен за съветник на Борисов малко след сформирането на кабинета. Лидерът на РЗС стопли отношенията си с ГЕРБ в края на първия мандат на Борисов. Преди това му бе яростен противник и заплашваше да го уволни, ако спечели президентските избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране