25.03.2016 | 15:09
Паметникът на цар Самуил в София започва да “ослепява”
Вероятно причина за изчезващата светлина от лявото око на владетеля е недоброто качество на поставения в него диод

“Зрението” на паметника на цар Самуил в София отслабва. Това са забелязали бдителни столичани, съобщи vesti.bg.  Монументът предизвика полемика в обществото преди две години заради светещите си очи.

През 1014 г. византийският император Василий ІІ ослепява 14 000 български войници. На всеки 100 оставя по един с едно око да ги води към Охрид. Когато цар Самиул вижда ослепените си войници сърцето му не издържа и умира, според историците.

Византийският император влиза в историята като Василий Втори Българоубиец. Четири години по-късно България пада под византийско робство.

Хиляда години след смъртта на цар Самуил в центъра на София беше издигнат негов паметник със светещи очи. Сега е на път и той да “ослепее” с едното си око. Това са забелязали по-наблюдателни столичани. Вероятно причина за изчезващата светлина от лявото око на владетеля е недоброто качество на поставения в него диод.

Авторът на скулптурата Александър Хайтов обясни преди време, че критикуваните очи символизират очите на всичките ослепени воини на Самуил. “Той ще гледа вместо тях”, заяви творецът.

Дали обаче ще съумеем да запазим уважението си към идеята на Хайтов и най-вече – към желанието му да увековечи по необичаен начин делото и лика на един български държавник и пълководец, който в продължение на десетилетия успява да удържа атаките на Византия и дори й нанася сериозни поражения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране