28.10.2015 | 15:29
Парламентът скъсява срока до ареста на Волен
Пленарната зала ще сваля депутатския имунитет вече за 5 дни, не за 14, предлага в проект мнозинството

Управляващите бързат да решат съдбата на лидера на “Атака” – спешно орязват срока за произнасянето на пленарната зала по свалянето на имунитета му и искането за задържането на лидера на “Атака”, внесени от главния прокурор. такистът е само поводът за подобна поправка в Правилника на парламента, която, направена веднъж, ще се отнася и занапред до всички подобни казуси с депутати – НС няма да чака 14 дни да умуват дали да си дадат сами имунитета, или не.

Така НС ще сваля имунитета на народен представител вече след 5-ия ден, а не след две седмици. “Необосновано дълъг е срокът за възбуждане на наказателно преследване, това препятства адекватната и своевременна реакция на парламента, поради което предлагаме сега предвидения 14-дневен срок да бъде намален на 5-дневен”, пишат представителите на четирите партии от мнозинството под проекторешение, внесено екстрено днес с подписите на Красимир Велчев, Борислав Великов, Михо Михов и Валери Симеонов. Поправката се очаква да се приеме всеки момент на заседанието на правната комисия преди първото събиране на временната комисия за имунитета на Волен Сидеров, което започва в 16.00.

“Документите са около 500 страници и ще бъдат разгледани. Срокът за съставянето на доклада е две седмици и затова искаме внесем поправка за 5 дни или една седмица. Искаме да се съкрати този срок, за да отпаднат съмненията, че искаме да нагласим нещо. Би трябвало на всеки да е ясно, че е накърнено достойнството ни. Отвратих се от един жест на един от депутатите, който размахваше картата си пред полицаите. Не става дума кой си, а какво правиш”,коментира Красимир Велчев.

“Нормално е след като искаш да управляваш, хората да знаят дали си в ред или не се. Затова са необходими психотестовете, за да избегнат тези хора да взимат грешни решение под въздействието на нещо”, каза още депутатът от ГЕРБ, като отново реанимира старата си идея за проверката на психическото състояние на народните представители преди да станат такива.

По темата за конституционните поправки зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ каза, че предстои да се консултират с експерти и специалисти, които да кажат доколко това нещо не би навредило на демократичните принципи в една държава.

Нека да се види и другият ефект, но аз мисля, че не сме готови и като политици за този демократичен член от Конституцията. Създаването на такава комисия е най-правилно, защото е на паритетен принцип. По-хубаво е чл. 70 да го няма в Конституцията, докато узреят политиците. Аз съм „за” отпадането на имунитетите”, коментира Велчев. След като стана ясно, че ПФ и РБ ще подкрепят идеите им за конституционни поправки, които да свалят по принцип депутатския имунитет, от ГЕРБ се надяват и на подкрепа от ДПС.

Движението обаче не е обсъдило въпроса, а и управляващите още не са разговаряли с тях. Хамид Хамид от ДПС коментира, че научава за планираните промени от медиите. “Никой не е дошъл да разговаря с нас, нека да видим някакво предложение, говорил с нас. Всяко районно прокурорче да се гъбарка с всеки народен представител ли?”, изрази Хамид опасенията си той при евентуално сваляне на имунитета на депутатите.

Според него трябва да се запази функционалността на депутатския имунитет, който е свързан с дейността на народния представител, а за неща, които не касаят дейността му, какъвто е случаят със Сидеров, да няма имунитет. Не са говорили с нас, каза и Четин Казак, който има резерви към подобни екстрени поправки в основния закон заради един конкретен случай и депутат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране