13.08.2015 | 11:35
Първанов лъже за парите за хотел „Стримон”
Реалната оценка за луксозната сграда e 10 милиона лева

207 хиляди лева. Това е сумата, за която малкият син на бившия президент и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов купи петзвезден суперлуксозен хотел в Кюстендил. В национален ефир екс държавният глава обясни подробно как Ивайло, който е едва на 27 години, е придобил 50% от акциите на дружеството „Стримон Спа”, оценени общо за над 7,5 милиона лева. Според Първанов целият хотел е бил купен за 415 хиляди лева от сина му и сестрата на БСП депутата Кирил Добрев – Марияна, които са си поделили сумата.

Бившият държавен глава обяви как е помогнал с една трета на Ивайло от лични средства, за да даде половината от парите за сделката. Всъщност 27-годишният инвеститор има 3770 акции, срещу 3769, собственост на Добрева. С 200 хиляди лева обаче не може да се купи дори необзаведен апартамент в центъра на София, дивят се нотариуси и брокери.

Специалистите в бранша са категорични, че Първанов лъже както за сделката, така и за участието на сина си в нея. На всичкото отгоре последната данъчна оценка на „Стримон Спа” е правена през 2009 г., в разгара на икономическата криза. Според запознати сега сградата и цялото оборудване биха стрували не по-малко от 9-10 милиона лева, което допълнително акцентира върху въпроса как точно Ивайло и Марияна са го купили за 400 бона.

Преди дни синът на Първанов обясни, че това се е случило благодарение на огромните задължения на хотела от 3,3 милиона лева – заем към „Уникредит Булбанк”, като близо 1 милион лева от тях били към физически лица, без да уточни какви. Факт е обаче, че дори въпросните сметки под чертата да се извадят от цялата сметка, хотелът пак не струва само 400 хиляди лева.

Щедрият баща, който пък помага на сина си за крупната инвестиция, не уточни откъде е извадил над 70 хиляди лева за сделката. Първанов каза, че било лесно да се докаже произходът на средствата, но не довърши откъде са, при положение че в данъчната му декларация фигурира само един влог от 10 бона. Няма и индикация да е продал свой имот, така че да осигури парите за Ивайло. Затова и ДАНС бе сезирана заради съмнение за сериозно имуществено и финансово несъответствие при подадените от лидера на АБВ данни към Сметната палата.

Според “Всеки ден” се готви проверка от финансовото разузнаване и за активите на Ивайло. Като собственик на компютърна фирма, 27-годишният предприемач, вече и собственик на хотел, работи за заплата от 1122 лева. По-интересно обаче е прехвърлянето на средства за сделката за „Стримон Спа”. Както Първанов-младши твърди, част от парите за нея той е взел като заем от фирмата „Айви-СМ”.

Всъщност това е дружеството, регистрирано заедно с по-големия му брат Владимир. Предишният собственик на бижуто на Кюстендил, както наричат хотела, е габровският бизнесмен Иван Лесев, който еднолично се разпореждаше в него от 2008 година. На въпроса защо продава „Стримон Спа”, той така и не даде директен отговор. По думите му той не е търсил хора, на които да продаде хотела, а те са го намерили сами. Според информация от сектора обаче Лесев е пуснал комплекса за продажба още преди 5 години. Самият той обясни, че предложението от Първанов и Добрева е получено през февруари, а сделката по прехвърлянето на акциите е финализирана през юни.

Лесев не каза и какво ще прави със средствата от сделката, а само обясни, че ще се фокусира върху другия си хотелиерски бизнес. Габровецът бе в основата на идеята за комбинацията между спа хотел и баровски санаториум, свързан със старата слава на Кюстендил като място за лечение на стерилитет с прочутата минерална вода. Със своите 138 легла и 5 звезди „СПА хотел Стримон” е единственият по-голям хотел в региона. Към месец март мениджмънтът посочи, че основен пазар за летните месеци през 2015 г. ще е Израел със заявени над 200 нощувки.

Комплексът е любимо място за отмора на столичния елит и през почивните дни никога не остава празен. От петък до неделя паркингите на хотела са задръстени от скъпи автомобили със софийски номера, като предпочитанията на богатите столични бизнесмени били най-вече заради близостта до София, както и заради дискретността на лукс комплекса. Не е без значение и близостта със съседна Македония и Сърбия, тъй като Кюстендил е град на две граници. След пускането на АМ „Струма” от София до Кюстендил се стига само за 45-50 минути при „леко” неспазване на ограниченията, твърдят редовно пътуващи в това направление.

Сегашните собственици веднага назначиха нови шефове в хотела и уведомиха персонала, че ще запази работата си само ако покаже усърдие и отговорност през следващите месеци. Социалистът Кирил Добрев и лидерът на АБВ Георги Първанов имат общи бизнес начинания от доста години. В средите на Столетницата не е тайна, че Марияна Добрева, дъщеря на починалия деец на БСП и бивш вътрешен министър Николай Добрев, е била секретарка на Георги Първанов по време на неговото президентстване.

На практика Марияна помага на двамата синове на Първанов да регистрират заедно фирмата си „Айви-СМ”, което е и първото бизнес начинание на президентските наследници. Въпреки капитала от едва 5100 лева дружеството има куп предмети на дейност, включително консултантски и хотелиерски услуги, дистрибуция на стоки и сделки с интелектуална собственост. По-малкият, Ивайло Първанов, е завършил УНСС. Според Търговския регистър фирмата е собственост на Владимир и Ивайло Първанови, като Ивайло е неин управител. Днес Марияна Добрева няма участие в нея.

Как се става предприемач на 21?

Ивайло Първанов е един от най-младите имотни инвеститори. Още през 2009 г., когато е едва на 21 години, той и брат му Владимир си купиха магазин за 120 бона. И тогава, както сега с кюстендилския хотел, сделката бе осъществена чрез активите на фирмата им за софтуерни продукти „Айви СМ”, вписана като собственик на 70-квадратния имот в столичния квартал „Хиподрума”. По онова време търговските регистри не отчитаха дейност при фирмата и затова се породиха въпроси откъде двамата имат пари да купят толкова скъпо ателие. По традиция, тръгнала още от 2009 г., дял в магазина от 33,3% има сестрата на червения депутат Кирил Добрев – Марияна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране