17.06.2024 | 19:59
Патриарх ли? Митрополит Николай лекуван в психиатрия
Бащата на владиката е ръководил взвод в червените барети – т.нар. Специално поделение за борба с тероризма

Митрополит Николай Пловдивски, по-известен като Ники Ролекса заради скъпия златен часовник, който носеше като млад владика, не става за патриарх според повечето духовници и миряни, твърдят източници на „Уикенд”.

Твърде много факти от биографията му и от поведението му го правят неизбираем за патриарх, въпреки ширещото се мнение, че има големи шансове да наследи дядо Неофит.

За разлика от по-старите членове на Синода Пловдивският владика няма досие и не е бил ухо на Държавна сигурност. Но пък баща му е работил в комунистическите тайни служби и е ръководил взвод в червените барети – т.нар. Специално поделение за борба с тероризма.

Докато отбива военната си служба Николай изпълнява престижната длъжност – радист, като вероятно е бил уреден за това от баща си. После учи богословие в Софийския университет, както и в Московската духовна академия.

Изборът му за владика през 2007 г. е съпътстван от скандал, защото Богдан Кръстев, президент на фондация „Св. Архангел Михаил“, обявява, че като младеж духовникът е бил лекуван в психиатрията на 4-ти километър в София.

През годините владиката непрекъснато демонстрираше под мантията си скъпи аксесоари – освен Ролекса, той носеше ризи със златни копчета. Сред греховете на владиката е, че раздаваше на кило несъществуващи в църквата архонтски титли на спорни личности като червения олигарх и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и оръжейния търговец и дългогодишен издател на партийния орган на БСП в. „Дума“ Петър Манджуков.

А върхът на сладоледа е, че Николай Пловдивски е доста близък с руската посланичка Елеонора Митроанова, а тя често му гостува в Пловдивската митрополия и ходи с него на различни събития. Напоследък владиката се опитва да се дистанцира от руската си връзка и да демонстрира евроатлантическа ориентация, като клейми войната на Русия срещу Украйна и зове за мир между двата православни братски народа.

Историята обаче помни, че още с пристигането си като посланик в София Митрофанова отиде на крака при Николай, а той я дари с икона на Света Богородица.

2 коментара

 1. Ангел С. каза:

  Митрополит на Православната църква на Украйна Евстратий Зоря (който е служил заедно с митрополит Пловдивcки Николай) в своя видео блог по YouTube канал на 17 юни 2024 заявява, че българската православна църква наближава каноническото признаване на ПЦУ и всъщност очертава нуждата от такъв патриарх, който определено да установи общуване с ПЦУ.
  https://youtu.be/JU4m7XjULoU?
  Не е много приятно да се вслушваме в неговите заповеди, като се има предвид каноничният статут на православната църква на Украйна и количеството оръжия, които България е прехвърлила, за да помогне на Украйна. Самите ние трябва да определим примата й без външна намеса!

 2. Дарина каза:

  Според око на представител на ПЦУ Евстратий Зоря (който е служил заедно с Пловдивcки митрополит Николай) българската църква е отворена за да установи официално пълноценни отношения с православната църква на Украйна.

  Ораторът смята, че присъствието на Епифаний Дюменко на погребението на запомнящия се български патриарх Неофит и съвместната служба на йерархиите на БПЦ и представители на ПЦУ в Истанбул са такива „положителни промени“.

  Безспорно е, че за това са необходими определени решения и е ясно, че именно следващият новоизбран български патриарх ще отговаря за решаването на проблемите, които бяха поставени пред българската църква по-рано “, каза той.
  https://youtu.be/JU4m7XjULoU?feature=shared

  Не е много приятно да се вслушваме в неговите заповеди, като се има предвид каноничният статут на православната църква на Украйна и количеството оръжия, които България е прехвърлила, за да помогне на Украйна.

  Украинците трябва да бъдат по-малко активни в показването на желанието си да „залепят носа“ в нашите дела!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране