25.02.2016 | 0:01
Патриархът несъгласен с неуравновесения Николай Пловдивски: Априлското въстание не пречи на Великден!
Християнският празник е толкова голям, че нищо не може да му попречи

Патриарх Неофит и пловдивският митрополит Николай се разминаха в позицията си за това трябва ли на 1 май, когато е Великден, да се отбелязват и 140 години от Априлското въстание. „Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не може да попречи на неговото празнуване. Така че пасхалният празник ще си има своята територия. Първи май има как да се празнува от християните. Това няма да ги смути и, така да се каже, ще има още един празник”, коментира патриарх Неофит, предаде Нова ТВ.

Пловдивският владика прати вчера писмо до кмета на община Панагюрище и до общинския съвет с искане да се вразумят и да не честват Априлското въстание на Великден. В противен случай архиереят заяви, че няма да пусне нито един свещеник да служи за годишнината от въстанието.

В мотивите си дядо Николай изтъква, че 140 години се навършват на 2 май, понеделник, а общината измества тържествената заря-проверка на 1 май, неделя. Кметът на общината Никола Белишки заяви, че владиката е бил подведен и че годишнината се отбелязва от 40 лета на тази дата. Освен това за промяна трябвало решение на общинския съвет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране