10.07.2024 | 10:19
Пеевски станал председател на ПГ на ДПС с измама
Депутатите подписали празни листове за избора на шеф на групата

17-те народни представители, които се отцепиха от групата на ДПС в парламента, са подписали празен лист, когато за председател на парламентарната група бе избран Делян Пеевски. Това се случи в началото на ноември миналата година, след като бе отстранен Мустафа Карадайъ.  Това разказа пред “Нова тв” една от знаковите фигури в Движението за права и свободи Хасан Адемов, член на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Адемов не е депутат.

“Те считат, че изборът на Пеевски е в разрез с устава на партията”, заяви Адемов и поясни какво има предвид: “Те чуват от трибуната, че с техните подписи е избран председател на парламентарната група. А всъщност твърдят, че са подписали празен лист”.

По този начин Адемов обясни какво има предвид т.нар група ДПС-Доган (верните на почетния председател 17 депутати на движението) в своята декларация вчера, в която обяви, че “Настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган”.

Членът на ЦОБ на ДПС добави, че уставът на партията (чл.26) наистина повелява, че парламентарната група е функция на партията, т.е. трябва да има и двама съпредседатели на групата, както е в ДПС.

Според Адемов, ако съпредседателят Джевдет Чакъров бъде избран начело и на ПГ заедно с Пеевски, това ще е едно от решенията на проблемите.

“Двамата съпредседатели трябва да участват равнопоставено в преговорите за съставяне на правителство. Ако само един преговаря, тогава това е нелегитимно действие спрямо устава”, твърди Адемов.

Според него това не е първият сериозен трус в ДПС и посочи, че предишният подобен е бил с Лютви Местан, но “ДПС винаги оцелява, ще оцелее и този път”. Адемов говорил наскоро с Доган по телефона и каза, че почетният председател скоро ще направи изявление.

Той описа ДПС като свободолюбива партия и “имунната ѝ система реагира, когато има нарушения”. Не стана ясно защо от миналия ноември чак сега става известно как е бил избран Пеевски за председател на ПГ, а през януари стана и съпредседател на ДПС заедно с Джевдет Чакъров.

Изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай пък обяви пред БНР, че 17-те депутати няма да предприемат действия до очакваното изявление на Ахмед Доган: “Парламентарната група ще върви по всички закони и правилника на парламента, което има днес. Не мислим да правим ексцесии или пък нещо, с което да изненадаме обществото и едва ли не да сме направили някакви неща, които да не са приемливи”, каза той.

Аталай обяви, че почетният председател на ДПС ще излезе с изявление “в най-близко време” и “след това ситуацията ще се нормализира”.  Той заяви, че не се разпознава в квалификацията “деребеи”, които Пеевски обвини за напрежението в партията:

“От деребей да ти каже, че е деребей – и обществото няма да го приеме като деребей. Идеално ще се нормализират нещата, няма да има никакви проблеми. Само има едно такова – не може колеги, които се чувстват уплашени от всичко това, което са вършили досега, да продължават да говорят неистини и всички, които така – в един отбор вкупом, заедно – една сутрин тръгнаха, извадиха сабите и се оказаха, че са сами…”, каза още Аталай.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Дебелият дерибей, посочен от комисията Магнитски, нагло определя други за дерибеи…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране