14.02.2019 | 21:46
Петя Славова се обяви за „невинна“ за милионите на Мадуро
Инвестбанк твърди, че не е имала взаимоотношения с венецуелската държавна петролна компания

Преводите от Венецуела към сметка на адвокат в Инвестбанк са отговаряли на всички изисквания. Това заявиха от самата кредитна институция ден след разразилата се буря покрай обявените от главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ДАНС Димитър Георгиев проверки по сигнал от САЩ за нелегални преводи от Petróleos de Venezuela по сметка на адвокат Цветан Цанев. Според информацията на разследващите оттам те са превеждани към сметки в други банки на фиктивни основания.

От Инвестбанк на Петя Славова обаче опровергават частично изявленията на властите, като заявяват, че нямат взаимоотношения с венецуелската държавна петролна компания.

„Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC“, казват от Инвестбанк. „Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина“, допълват още оттам.

От това изказване не става категорично ясно, но предвид обемите на сумите (80-140 млн. долара по различни източници) вероятно транзакциите са рапортувани до ДАНС по изискванията на ЗМИП. Това повдига още по-остро въпросът защо българските власти се задействат чак след международен натиск.

Друго солидно разминаване е твърдението на Инвестбанк, че „не са налични транзакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви.

Друг любопитен момент в защитната теза на Инвестбанк е, че тя няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки. „Преди средствата да постъпят в Инвестбанк, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки“, се казва в изявлението на банката.

„Входящите и изходящите преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци“, казват още от банката.

Засега не е известно разследването да е обхванало и други институции, но твърдението за преминали средства през американски банки със сигурност е интересен нов момент. Не е ясно и дали и доколко сигналът от посланика на САЩ Ерик Рубин не е базиран именно на подадена информация по тази линия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране