30.03.2016 | 20:41
Плащаме 11.5 млн. лева на Турция за бежанците
Парламентът ратифицира споразумението

България ще отпусне 11.5 млн. лв. на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Турция и ЕС. След близо двучасови спорове парламентът ратифицира  Общото споразумение между Турция и ЕС и сертификата за принос на Република България.

Средствата трябва да бъдат отпускани поетапно от третото тримесечие на 2016 година до края на 2019 година. Парите, които Турция ще получи са предназначени за спешна хуманитарна помощ, предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

По-рано през месец март Европейският съюз и Анкара сключиха споразумението за релокацията на бежанци от европейски страни в Турция, както и създаването на бежански центрове. В резултат на Турция ще бъдат предоставени 6 млрд. евро, с които трябва да спрат миграционните процеси и да се задържат бежанците на територията на южната ни съседка. Първоначално Турция ще получи 3 милиарда евро, от които 1 милиард ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 милиарда следва да бъдат осигурени от допълнителни вноски на държавите членки.

Междувременно в ефира на телевизия Нaberturk заместник-външният министър на Турция Наджи Кору обяви, че от 1 юли гражданите на Турция ще могат и да посещават шенгенската зона без да е нужно издаването на визи. Кору поясни, че остава да бъдат изпълнени още около 30 от условията на ЕС, а на 4 май Съветът на ЕС ще представи отчет за покриването на условията от Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране