24.02.2016 | 13:06
Почина Йордан Соколов
Бившият шеф на парламента си отиде нах 83 години

Българският политик, юрист и общественик Йордан Соколов е напуснал този свят. Той бе министър на вътрешните работи в първия кабинет на СДС пред 1992 г, народен представител от 37-то Народно събрание и председател на 38-я парламент.

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Пътят му до известна степен е предначертан, защото баща му Георги Соколов е един от най-авторитетните юристи на България, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Йордан Соколов спазва семейната традиция и завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

От 1958 г. той е адвокат и член на Адвокатския съвет за седем мандата. Става член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство. Съавтор е на монографиите “Адвокатска защита” и “Адвокатска защита в гражданския процес” и автор на редица статии на правна тематика.

В продължение на 10 години е лектор на курсове за младши адвокати. Награждаван е с Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия.

Нов етап в кариерата му започва след промяната от 1989 г. През пролетта на 1990 година инициира създаването на Адвокатски клуб за демокрация, който става член на Федерацията на клубовете за демокрация, организация, съучредител на СДС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране