06.02.2019 | 0:01
Предстоящите избори – със старата ЦИК и без масово машинно гласуване
БСП поиска нова ЦИК, ГЕРБ видя "саботаж"

БСП поиска нов състав на ЦИК и машинно гласуване. ГЕРБ от своя страна нарекоха това саботаж. Левицата пък обвини управляващите, че чрез „прокарани тихомълком“ промени между двете четения в Изборния кодекс, се опитва да „узакони фалшификацията“ на предстоящите избори.

„Саботажът е създаването на обстановка на несигурност, така че да може да се оправдае евентуалната загуба на опозиционната формация на следващите избори. От самото начало се твърди, че предстоят манипулации. Това не е ново за българския избирателен процес. Срещали сме го и друг път.”

Това коментира в предаването „Лице в лице” Данаил Кирилов, председател на парламентарната Комисия по правни въпроси и депутат от ГЕРБ. Той заяви, че съставът на ЦИК няма да бъде променян, тъй като новият няма да има времето да навлезе в проблемите. Предстои дебат по този въпрос.

Кирилов припомни, че този състав на ЦИК е избран през 2014 г. и в него доминират представителите на тогавашното мнозинство – БСП.

„Ние не поставяме този въпрос, за да не бъдем обвинени, че търсим конюнктурна промяна в състава”, поясни Данаил Кирилов.

По думите му и на предстоящите избори няма да има машинно гласуване във всяка избирателна секция. Има действащ закон и се отчитат резултати, но няма машини и проблемът е по-скоро технически.

Кирилов цитира доклад на ЦИК, според който и при машинното гласуване има същите рискове, както при традиционното – губят се флашки, броят се разписки от електронния вот и т.н.

„Очевидно е, че машинното гласуване е една концепция, която изисква по-висока форма на електронизация. Затова от ГЕРБ винаги сме казвали, че целта винаги е била електронното дистанционно гласуване. Важни са българите в чужбина. Продължава да се работи в тази насока”, поясни Данаил Кирилов.

Относно ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете от Закона за защита на личните данни, той заяви, че ГЕРБ категорично няма да го приеме. Текстовете разбуниха духовете, защото мнозина видяха сянката на нова медийна цензура – този път в лицето на Комисията за защита на личните данни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране