02.05.2016 | 0:33
Президентството си изми ръцете за зарята пред “Александър Невски”
На вчерашната церемония патриархът беше прекъснат от празничен залп и гвардейски марш

Администрацията на президента си изми ръцете за снощния скандал пред храм-паметника “Александър Невски”. Вместо да признаят, че е имало нарушение на протокола, от “Дондуков” 2 обясниха как нямат отношение към нито един елемент от съдържанието на сценария за възвестяването на Възкресението Христово в патриаршеския катедрален храм-паметник “Св. Александър Невски”, включително по отношение на участието на Националната гвардейска част.

Това се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава по повод на медийни запитвания.

Съобщението беше разпространено след негативни коментари в социалната мрежа по повод участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма.

Снощи по време на празничната молитва пред катедралата “Св. Александър Невски” патриарх Неофит беше прекъснат от празнична заря, а заедно с нея гвардейците засвириха тържествен военен марш. След краткото зарево патриархът продължи литургията.

Не беше подминато без коментар и самото присъствие на президента Росен Плевнелиев до българския патриарх по време на пасхалната служба в храма.

В отговор от президентството напомнят, че държавният глава през целия си мандат досега винаги е бил редом до патриарх Неофит във всички значими за българския народ моменти. Присъствието му в ритуала за възвестяването на Христовото Възкресение не е прецедент, се отбелязва в съобщението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране