04.09.2015 | 0:03
Прибраха 160 чужденци от центъра на София
Над 200 организатори с пов­диг­­на­ти обвинения от началото на годината
160 чужденци без документи бяха арестувани в центъра на София при регулярна седмична операция против нелегалната миграция. В акцията късно вечерта в сряда взеха участие и служители на ДАНС.
Бежанците били закопчани в хостели и малки хотели близо до бул. „Мария Луиза”. При първоначално проведени разговори чужденците не са могли да дадат обяснения за правния си статут. Информацията за част от задържаните е, че са незаконно пребиваващив страната ни. Те ще бъдат настанени в регистрационните центрове на дирекция „Миграция“, където тепърва ще се установява самоличността им, начинът им на влизане, както и дали следва да им бъде предоставен статут на бежанци.
Това е поредната операция, която се провежда в рамките на предприетите мерки за противодействие на нелегалната миграция у нас.Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи вчера пред бТВ, че част от задържаните са били освободени и към обяд е имало 125 души в ареста до установяване на статута им.„От началото на годината през пунктовете на Дирекция „Миграция” са преминали 16 хил. души, като числата на задържаните незаконно проникнали в страната са относително съизмерими на вход, на изход и във вътрешността на страната. Грубо около 5 хил. души са задържани от началото на годината на вход на българо-турската граница, на изход на българо-сръбската граница и във вътрешността на страната”, уточни той. Относно това какво ще се случи с тези хора и дали ще бъдат върнати в Турция например гл. комисар Костов заяви, че с Турция нямаме сключена реадмисионна спогодба.
„Ако са проникнали през Гърция има правна възможност да бъдат върнати. Ако не може да се установи начина, по който са проникнали в страната, но установим етническия им произход и  родната им държава не е включена в списъка на държавите, от които би следвало да им предоставим хуманитарен статут на убежище, тогава има механизъм, който използваме и ги връщаме в родните им държави”, каза още той. „От началото на годината имаме над 200 привлечени български граждани за каналджийска дейност. Определено това е една престъпна дейност, която е привлекателна за престъпния контингент”, заяви гл. комисар Костов и добави, че в МВР тече непрекъсната дейност по противодействие на незаконното проникване и пребиваване в страната.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране