17.10.2018 | 15:15
Прочухме се в Япония! Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в Хирошима
От ръководството на "ФК Локомотив София 1929 АД" остро осъдиха вандалската проява с надписа "Локо София"

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима, съобщи БНТ. Новината е била потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи „Локо София“. След края на представлението трупата ще се извини пред публиката.

От ръководството на „ФК Локомотив София 1929 АД“ остро осъдиха вандалската проява с надписа „Локо София“ върху Мемориала на мира в Хирошима. „Подобни прояви на запалянковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение“, пишат от ръководството на клуба.

В интервю за предаването „12+3“ заместник-директорът на Софийската опера и балет Вера Петрова потвърди, че това са двама осветители от техническия екип, участващ в турнето на културната институция:

„Изразяваме абсолютното си възмущение и потрес от това извършено посегателство срещу мемориалния Паметник на мира в град Хирошима и осъждаме този вандалски акт и се разграничаваме абсолютно от него. Тези хора ще поемат пълната административна и правна отговорност в най-тежката ѝ форма. Това беше личното нареждане на акад. Карталов още в момента, в който разследването доведе до тези, за съжаление, неприятни резултати. Няма място за подобни хора в една институция, която 128 години е разнасяла славата на България по целия свят. Те сега се разкайват, но деянието е извършено и те ще си поемат цялата отговорност и там, и тук. Двамата служители в момента са в полицейския участък в Хирошима и дават показания и обяснения и ще поемат своята отговорност за деянието, което са извършили“.

Българското външно министерство осъди вандалския акт. МВР работи с японските власти по изясняване на случая, каза за Хоризонт вътрешният министър Младен Маринов:

“Това е в юрисдикцията на японската полиция, на японската държава, а ние ще съдействаме с каквото можем по линия на международното полицейско сътрудничество“.

2 коментара

  1. ozy каза:

    Не са осветители , а сцени4ни работници…..

  2. Plame каза:

    Tezi sa tapanari da gi pribera po nqkoq godina na topla v Qponiq

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране