14.09.2015 | 11:30
Продължава делото срещу Цветанов за отказано подслушване
Показавия в съдебна зала ще даде бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров

С разпит на бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров в Софийския апелативен съд /САС/ продължава делото срещу бившия вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието.

Две съдебни инстанции осъдиха Цветан Цветанов на 4 години затвор, но Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната ефективна присъда по делото му за шестте отказа да приложи специални разузнавателни средства (СРС) спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама заподозрени.

ВКС сподели оплакването на защитата на Цветанов, че мотивите към решението на втората инстанция “не отговарят на субективния критерий за безпристрастност” и  върна делото за повторно разглеждане на Апелативния съд.

“Защитата с основание възразява, че при обосноваване на субективната съставомерност на деянието, съдът използва спекулативни предположения и инсинуации, развива конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период. Умисълът и специалната цел, като субективен елемент на престъплението, не се предполагат, а следва да бъдат установени по несъмнен и категоричен начин”, аргументират се върховните съдии Татяна Кънчева и Биляна Чочева.

Третият член на състава – Жанина Начева, пък е подписала подробно особено мнение, в което критикува доводите на колегите си, заявявайки, че не е съгласна с тях. Според нея ВКС не е трябвало безусловно да отменя 4-годишната присъда на Цветанов, произнесена на първа и втора инстанция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране